Πλοκάμια και στην Ήπειρο είχε το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων

on .

SYNTAGOGRAFHSH

Τριγμούς στον ιατρικό και φαρμακευτικό κόσμο της χώρας έχει δημιουργήσει το οργανωμένο κύκλωμα που προέβαινε σε παράνομες συνταγογραφήσεις, έχοντας απλώσει τα πλοκάμια του σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (μεταξύ των οποίων και στην Ήπειρο).
Η Αστυνομία προχώρησε ήδη σε 13 συλλήψεις, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν ενώπιον του 2ου ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο Τετάρτη.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών, και φαρμακοποιών πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρίας τους.
Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο ΣΦΕΕ
Ανακοίνωση εξέδωσε χθες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), τονίζοντας κατηγορηματικά ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν εμπλέκεται καμία εταιρία μέλος του.
Αφού χαιρέτισε την επιτυχία των διωκτικών Αρχών να εξαρθρώσουν κύκλωμα κατευθυνόμενων και παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «πρακτικές που απομυζούν πόρους από το Σύστημα Υγείας και προσβάλουν τη λειτουργία του, ενώ ταυτόχρονα καταλήγουν εις βάρος των ασθενών βρίσκουν το Σύνδεσμο κάθετα αντίθετο -από όπου και εάν προέρχονται. Ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ είναι εναρμονισμένος με τους αυστηρότερους διεθνείς κανόνες, ώστε να αποτρέπει οποιεσδήποτε παραβατικές συμπεριφορές».

Από τα Γιάννενα η αρχή του τέλους…
Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, αποκαλύπτεται και το μέγεθος της απάτης, με τον παράνομο τζίρο να ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται πώς άρχισε από τη σύλληψη ενός γενικού γιατρού τον Σεπτέμβριο του 2020 σε χωριό της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας Ιωαννίνων για δωροληψία και παραβάσεις του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την τότε έρευνα ήταν εκείνα που οδήγησαν στην αποκάλυψη του μεγάλου κυκλώματος με πλοκάμια σ’ όλη τη χώρα. Ο εν λόγω γιατρός φέρεται να συνεργαζόταν με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιριών και συνταγογραφούσε συγκεκριμένα φάρμακα, συμφερόντων των εταιριών αυτών, με το αζημίωτο!
Η υπόθεση εκείνη λοιπόν φαίνεται πως άνοιξε το δρόμο για μια ευρεία έρευνα από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, που έφτασε σήμερα στη σύλληψη 13 ατόμων, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος, ο Διευθυντής Πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρίας, καθώς και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου.
Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, η αποκάλυψη της οποίας έχει δημιουργήσει τριγμούς και στην τοπική κοινωνία, μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για συλλήψεις και στα Γιάννενα.
Μπορεί να πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, δεν παύει όμως να αποτελεί μελανό σημείο για τον ιατρικό κόσμο της περιοχής μας, ο οποίος ζητά την πλήρη διαλεύκανσή της για να μην υπάρχουν σκιές…