«Βούλιαξε» η Ήπειρος από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις

on .

GALINH KATHIZHSH EDAFOYS

• Τις «πληγές» της μετρά από χθες η Ήπειρος, η οποία βρέθηκε στο έλεος της κακοκαιρίας Παρασκευή και Σάββατο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.
Ποτάμια υπερχείλισαν, γέφυρες παρασύρθηκαν, φερτά υλικά έκλεισαν δρόμους, περιουσίες καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, ενώ καταγράφηκαν καθιζήσεις και καταπτώσεις σε διάφορα σημεία του επαρχιακού κυρίως οδικού δικτύου, που θα χρειαστούν αρκετές μέρες για να αποκατασταθούν. Τα φαινόμενα ήταν τόσο έντονα που κατέρρευσε γέφυρα στον Άραχθο ποταμό, στον δρόμο από την Μπαλτούμα για τη Μεγάλη Γότιστα, με αποτέλεσμα η διεξαγωγή της κυκλοφορίας και η πρόσβαση στα γύρω χωριά να γίνεται από άλλο επαρχιακό δρόμο.
Τα μηχανήματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και των Δήμων ήταν επί ποδός καθ’ όλη την διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ σε επιφυλακή ήταν και η Πυροσβεστική που δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων.
Ιδιαίτερα μεγάλα αθροιστικά ύψη βροχής κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατά τη διάρκεια της ισχυρής κακοκαιρίας. Από την αρχή του Σαββάτου έως χθες το πρωί ο σταθμός στα Θεοδώριανα Άρτας κατέγραψε 340 χιλιοστά βροχής, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 340 τόνους νερού ανά στρέμμα.
Στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων
Στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, δεν συνέβη όμως το ίδιο σε διάφορα άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου. Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας Οδού η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας το Σάββατο παρέμεινε κλειστή. Τα χωριά που επηρεάστηκαν άμεσα ήταν: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα. Κλειστός ήταν και ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών, ενώ με μεγάλη προσοχή γινόταν η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου- Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες.
Οι υπηρεσίες του Δήμου με τα μηχανήματα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχείρησαν σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, καθαρίζοντας δρόμους από φερτά υλικά, τάφρους και διανοίγοντας πρόχειρες διόδους για τη διοχέτευση νερών.
Υπερχείλισαν ποτάμια!
Τα ποτάμια στην Ήπειρο «φούσκωσαν», λόγω της παρατεταμένης και έντονης βροχόπτωσης.
Καλαμάς, Αχέροντας και Λούρος υπερχείλισαν προκαλώντας τεράστια προβλήματα και μεγάλες ζημιές σε υποδομές και περιουσίες.
Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ζηρού αναφέρει ότι εξαιτίας της υπερχείλισης του Λούρου σε διάφορα σημεία, ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικείες, ενώ προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυσταφύλου, τον Οικισμό Γαλήνη (Γαλατάς), καθώς και στο Θεσπρωτικό.
Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί και σε μονάδες πέστροφας στην περιοχή του Τερόβου.
Πολλά προβλήματα προκάλεσε και η υπερχείλιση του Αχέροντα στην περιοχή της Γλυκής, όπου πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού.
Στο μεταξύ, χθες αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Αντιρρίου, στο 48ο χιλιόμετρο της οποίας (ύψος Κερασώνα Πρέβεζας) που είχε διακοπεί η κυκλοφορία λόγω υπερχείλισης του ποταμού Λούρου.