Η προστασία της φέτας ΠΟΠ σε απόλυτη προτεραιότητα!

on .

FETA

 H εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς του Κράτους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία του εθνικού μας προϊόντος, της φέτας ΠΟΠ, η οποία μαζί με το γιαούρτι αποτελεί βασικό «πυλώνα» του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο.
Ήδη οι έλεγχοι στην αγορά γάλακτος από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» είναι σαρωτικοί και έχουν βγάλει αρκετά «λαβράκια», γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για τις προοπτικές της αυθεντικής φέτας και το μέλλον των παραγωγών της. Εξάλλου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός ξεκαθάρισε ότι η προστασία του προϊόντος ΠΟΠ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Πολιτεία.
Σε προτεραιότητα...
«Η φέτα αποτελεί τη ναυαρχίδα των ελληνικών ΠΟΠ και δεν θα επιτρέψουμε να βληθεί από κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σε δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Ο κ. Λιβανός απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τόνισε ότι για την κυβέρνηση η προστασία της φέτας, όπως και όλων των υπολοίπων εμβληματικών μας προϊόντων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Και αυτό, όπως είπε, έχει καταδειχθεί στην πράξη «με τους σαρωτικούς ελέγχους που γίνονται στην αγορά και την προσπάθειά μας να τηρούνται οι κανόνες του ΠΟΠ και να διασφαλίζουμε τους πραγματικούς παραγωγούς».
Ο Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα της φέτας και υπενθύμισε ότι «ποτέ, ούτε στην εποχή του κ. Αποστόλου, ούτε βεβαίως στα τεσσεράμισι χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν μπει πρόστιμα ύψους 260.000 ευρώ, ούτε πολύ λιγότερα από αυτά. Ποτέ δεν είχε αφαιρεθεί το ΠΟΠ όπως έγινε φέτος, ποτέ δεν είχε γίνει μια τόσο συντονισμένη προσπάθεια που να έχει αποτελέσματα».
Η Νότιος Αφρική
Ο αγώνας για την προστασία της φέτας ΠΟΠ δεν διεξάγεται όμως μόνο εντός ελληνικών συνόρων. Κίνδυνοι που απειλούν το εθνικό μας προϊόν υπάρχουν και στο εξωτερικό και εδώ η κυβέρνηση καλείται να δώσει παράλληλες μάχες για την προστασία του.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νότιος Αφρική, όπου από το 1975 κυκλοφορούν τυριά φτιαγμένα από αγελαδινό γάλα με την ονομασία «φέτα». Πρόσφατα ψηφίστηκε εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότιο Αφρική, η κύρωση της οποίας από τα εθνικά Κοινοβούλια της Ε.Ε. ενδέχεται να κάνει χειρότερη την κατάσταση για τη φέτα καθώς οι επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να κυκλοφορήσουν ένα τέτοιο προϊόν στο μέλλον θα μπορούν να το ονομάζουν «Φέτα Νότιας Αφρικής» αν προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα ή «τύπου Φέτα» αν προέρχεται από οποιοδήποτε άλλο γάλα, όπως επισήμανε στη Βουλή ο Β. Αποστόλου.
Απαντώντας, ο Σπ. Λιβανός θύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας φέτος όταν ήρθε στην Ελληνική Βουλή. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για την προστασία της αυθεντικής φέτας ΠΟΠ. Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο η χώρα μας μέσω των αρμόδιων Οργάνων της στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία έθεσε το ζήτημα της επέκτασης της προστασίας της φέτας υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα. «Και σε συνεργασία με τον κ. Βαρβιτσιώτη που το χειρίζεται στο ΥΠΕΞ, το θέτουμε και σε ανώτερα fora, έτσι ώστε στη λογική ακριβώς η οποία είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση του κ. Αποστόλου, να προχωρήσουμε για να προστατεύσουμε το προϊόν μας και με τη Ν. Αφρική», κατέληξε ο Υπουργός.