Κραυγή αγωνίας απ’ τους εμπόρους καυσόξυλων στο Νομό Ιωαννίνων!

on .

KAYSOKSYLA FORTHGO 25 11 2021

• Σε απόγνωση εξακολουθούν να βρίσκονται οι Λιανοπωλητές Καυσόξυλων του Νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι υποβάλλονται από τον τοπικό Δασάρχη σε άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες κατά την εμπορία των ξύλων, κάτι που δεν ισχύει για άλλες επιχειρήσεις πώλησης του ίδιου προϊόντος.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος τους που αναμφισβήτητα πλήττει τις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου. 
Με αφορμή λοιπόν την επίσκεψη σήμερα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα τριάντα περίπου έμποροι και δασικοί συνεταιρισμοί του Νομού απευθύνουν υπόμνημα – διαμαρτυρία (το κοινοποίησαν και στον «Π.Λ.») ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας στο ζήτημα. Να σημειωθεί ότι ο Δασάρχης 
Ιωαννίνων ζητάει από τις επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων να εκδίδουν πλην των φορολογικών στοιχείων και τριπλότυπα χειρόγραφα δελτία μεταφοράς παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και αγνοώντας έγγραφα της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων και του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου με τα οποία του έχουν ζητήσει να τροποποιήσει τη συγκεκριμένη Δασική Αστυνομική Διάταξη!
Το ‘βαλε... πείσμα!
Κυριολεκτικά έχει... στυλώσει τα πόδια ο Δασάρχης Ιωαννίνων, ο οποίος αρνείται πεισματικά να τροποποιήσει τη ΔΑΔ (Δασική Αστυνομική Διάταξη) για τα δευτερογενή δασικά προϊόντα, δηλαδή για τα τεμαχισμένα καυσόξυλα, ώστε να μετακινούνται από τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις του Νομού προς τους χώρους κατανάλωσης με φορολογικά στοιχεία όπως συμβαίνει με τις ΔΑΔ άλλων περιοχών (Κοζάνη, Αριδαία, Βέροια, Τρίκαλα, Ξάνθη κ.α.).
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι Λιανοπωλητές Καυσόξυλων Ν. Ιωαννίνων στο υπόμνημά τους προς τον Πρωθυπουργό, ο Δασάρχης Ιωαννίνων συνεχίζει εν έτη 2021 να ζητάει εκτός των φορολογικών στοιχείων να εκδώσουν για δεύτερη φορά, για το ίδιο προϊόν, τριπλότυπα, χειρόγραφα δελτία μεταφοράς τα οποία έχουν ήδη εκδώσει για την μεταφορά των καυσόξυλων από το δάσος προς τις επιχειρήσεις τους. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο δυσκολεύει τόσο εμάς όσο και τους καταναλωτές, οι οποίοι φυσικά και δεν θα περιμένουν εμάς πότε θα προμηθευτούμε τα δελτία από το Δασαρχείο, αλλά θα πάρουν ακριβώς το ίδιο προϊόν από κάποιο βενζινάδικο, super market, πολυκατάστημα μόνο με κάποιο φορολογικό στοιχείο», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Διατηρεί τη ΔΑΔ
Σύμφωνα με τους εμπόρους καυσόξυλων, τη συγκεκριμένη ΔΑΔ την εξέδωσε ο Δασάρχης Ιωαννίνων το 2017, ενώ το ΥΠΕΝ ήδη από το 2016 με εγκύκλιο ξεκαθάριζε πως τα δευτερογενή δασικά προϊόντα που μεταφέρονται από νόμιμα λειτουργούσα αποθήκη προς εμπορική δραστηριότητα θα συνοδεύονται από φορολογικά στοιχεία (απόδειξη, τιμολόγιο κ.α). Επιπλέον, η Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων με έγγραφο τον Οκτώβριο του 2020 ζητούσε από τον Δασάρχη να τροποποιήσει τη ΔΑΔ, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Υπήρξε και νέο διευκρινιστικό έγγραφο του ΥΠΕΝ στις τον περασμένο Φεβρουάριο που επίσης αγνόησε, όπως αγνόησε και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης ο οποίος του ζήτησε να τροποποιήσει τη ΔΑΔ.
«Η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη, όλοι οι πωλητές καυσοξύλων πέραν της ταλαιπωρίας που βιώνουμε από την δουλειά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιπλέον ταλαιπωρία - γραφειοκρατία από το Δασάρχη Ιωαννίνων και νιώθουμε έρμαια στα χέρια του καθώς δεν υπακούει σε κανέναν ανώτερό του και εμείς δεν έχουμε σε ποιόν άλλον να απευθυνθούμε», τονίζουν στο υπόμνημά τους προς τον Πρωθυπουργό.
Γίνονται διακρίσεις...
Κάνουν μάλιστα γνωστό ότι εδώ και καιρό έστειλαν σχετικό αίτημα και στον αρμόδιο Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, όμως δυστυχώς έως και σήμερα δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.
Οι ξυλέμποροι καταλήγουν τονίζοντας πως ο Δασάρχης λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς εκτός από φορολογικά στοιχεία ζητάει και Δελτία μεταφοράς μόνο από εκείνους και όχι από τα βενζινάδικα, τα πολυκαταστήματα, τα mini market για τα οποία δέχεται μόνο την απόδειξη αγοράς. «Αυτό όμως για εμάς είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Εμείς από αυτή τη δουλειά συντηρούμε τις οικογένειές μας, έχουμε προσωπικό, πληρώνουμε όλες τις εισφορές στο κράτος και είναι κρίμα επειδή ένας δημόσιος υπάλληλος έχει αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά να οδηγηθούμε στο να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας», επισημαίνουν με έμφαση.