Κατεβάζουν... ρολά αύριο οι εργαστηριακοί γιατροί!

on .

TAMPELA KLEISTA IATREIA APERGIA

• Κλειστά θα παραμείνουν από αύριο, Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου τα ιδιωτικά εργαστηριακά ιατρεία στα Γιάννενα, καθώς οι εργαστηριακοί γιατροί οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προχωρούν σε οργανωμένη κινητοποίηση.
Το βασικό τους αίτημα είναι η κατάργηση του περίφημου clawback και του rebate που μαζί με τη φορολογία τους στερούν το 75 – 80% του συνόλου των εσόδων που αποκομίζουν από την εργασία τους. Η κινητοποίηση είναι πανελλαδική, έχει εξαγγελθεί από τον Σύνδεσμο Εργαστηριακών Ιατρών «ΣυνΕργασία» και σ’ αυτή συμμετέχουν ιδιώτες μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, παθολογοανατόμοι και κυτταρολόγοι των Ιωαννίνων.
Ο Ιατρικός Σύλλογος
Αυτονόητη χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων τη συμπαράστασή του υπέρ των εργαστηριακών γιατρών που προχωρούν σε κινητοποιήσεις με στόχο την κατάργηση του clawback.
Σε ανακοίνωσή του την οποία υπογράφουν η Πρόεδρος του Ι.Σ.Ι. Σταυρούλα Τσιάρα και ο Γεν. Γραμματέας Θεόδωρος Παπακώστας, τονίζεται πως «το clawback, ο μηχανισμός επιστροφής της δαπάνης υπηρεσιών υγείας, από την πρώτη ημέρα της επιβολής του είναι μέτρο άδικο και απαράδεκτο που απειλεί τη βιωσιμότητα ειδικά των μικρών εργαστηρίων. Η κατάργησή του αποτελεί στρατηγικό στόχο του Ιατρικού κόσμου. Αντ’ αυτού ανακοινώθηκαν δύο παρατάσεις του clawback, η πρώτη το 2018 και η δεύτερη φέτος».
Δεν μένει τίποτα...
Σε ανακοίνωσή τους με αφορμή την πενθήμερη απεργία τους, οι Γιαννιώτες εργαστηριακοί γιατροί τονίζουν, μεταξύ άλλων, πως «τα τελευταία εννέα χρόνια βιώνουμε μία ξεκάθαρη κοροϊδία με την κλοπή των δεδουλευμένων μας μέσω των clawback, rebate και μειωμένων ασφαλιστικών τιμών που ‘αρπάζουν’ το 70 – 80% της ονομαστικής αξίας των παραπεμπτικών και αφήνουν ένα υπόλοιπο που δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναλώσιμων υλικών, των λειτουργικών μας εξόδων και των αποσβέσεων του εξοπλισμού μας».
Όπως προσθέτουν, ουσιαστικά εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ χωρίς κέρδος στηρίζοντας την «κοινωνική» πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, την κυβέρνηση και τους συναδέλφους τους άλλων ειδικοτήτων. Όσο για το clawback, αναφέρουν πως η επιβολή του ισοδυναμεί με φορολόγηση των εργαστηριακών από το ελληνικό κράτος περίπου στο 75% του εισοδήματός τους, το οποίο, όπως τονίζουν, αντιβαίνει κάθε έννοια ισονομίας των πολιτών.
Τα αιτήματα
Τα αιτήματα που οι εργαστηριακοί γιατροί των Ιωαννίνων καταθέτουν μέσω της κοινή τους ανακοίνωσης είναι, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», η άμεση μείωση και οριστική κατάργηση των μέτρων του rebate και του clawback, μέτρα που παρά την άρση του μνημονίου και των συνθηκών που το επέβαλαν εξακολουθούν να υφίστανται, η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και ο εξορθολογισμός των δαπανών με ενεργοποίηση των επιστημονικών πρωτοκόλλων, το πλαφόν στη διενέργεια εξετάσεων ανά ασθενή και ανά γεωγραφική περιφέρεια σύμφωνα με το ύψος του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον Οργανισμό.