Ο νέος τομογράφος PET-CT πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία των ασθενών

on .

PETScanCTforweb

 • Πιο ακριβείς διαγνώσεις παθήσεων στους τομείς της Ογκολογίας, της Καρδιολογίας και της Νευρολογίας και τη δυνατότητα να βελτιώνεται εγκαίρως η θεραπευτική αγωγή σε ογκολογικούς ασθενείς σώζοντας ζωές στην κυριολεξία θα δώσει το υπερσύγχρονο συγκρότημα τομογράφου PET-CT, το οποίο θα λειτουργήσει σύντομα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Με αφορμή την πολύ σημαντική αυτή δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, μιλάει στον «Π.Λ.» η επίκουρη καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρύσα Σιόκα, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στην αρμοδιότητα του οποίου θα είναι η λειτουργία του τομογράφου. Η κ. Σιόκα εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης διαγνωστικής μεθόδου, τη διαφορά της από τις κλασικές εξετάσεις που όλοι γνωρίζουμε και επιβεβαιώνει τη σημασία του PET-CT για την εξυπηρέτηση ασθενών όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι σήμερα αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε άλλες μεγάλες πόλεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους δικούς τους ανθρώπους.
Η συνέντευξη
• Κυρία Σιόκα, το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» κάνει μία σημαντική δωρεά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έναν υπερσύγχρονο τομογράφο PET-CT. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;
- To PET-CT είναι μία σύγχρονη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος της Πυρηνικής Ιατρικής που έχει εφαρμογές κυρίως στην Ογκολογία, καθώς και στην Καρδιολογία και τη Νευρολογία. Το φάρμακο που χρησιμοποιείται είναι το 18F-FDG, το οποίο χορηγείται ενδοφλέβια και ακολουθεί τη μεταβολική οδό της γλυκόζης στους ιστούς και στα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Όπου υπάρχει παθολογική πρόσληψη γλυκόζης έχουμε ενδείξεις για παρουσία παθογένειας.

• Aντιλαμβάνομαι λοιπόν ότι το συγκεκριμένο τομογραφικό συγκρότημα έχει πλεονεκτήματα έναντι άλλων διαδικασιών εξέτασης...
- Σαφώς. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ότι μας δίνει πληροφορίες για τη μεταβολική δραστηριότητα των ιστών και οργάνων του ασθενούς σε αντίθεση με τις υπόλοιπες απεικονιστικές μεθόδους, την αξονική και την μαγνητική τομογραφία, οι οποίες μας παρέχουν ανατομικές πληροφορίες.

• Όσον αφορά στον τομέα της Ογκολογίας, που ενδιαφέρει πολύ κόσμο εδώ, το PET-CT τι ακριβώς προσφέρει;
- Στην Ογκολογία κύρια συνεισφορά της συγκεκριμένης εξέτασης είναι η διάγνωση, η σταδιοποίηση, η επανασταδιοποίηση και ο έλεγχος υποτροπής της νόσου. Αξιολογούμε τη θεραπευτική αγωγή και κάνουμε σχεδιασμό πλάνου αποθεραπείας. Με άλλα λόγια, μας δίνει μία πιο ακριβή διάγνωση και σταδιοποίηση της ασθένειας και έτσι είμαστε σε θέση να κάνουμε καταλληλότερη επιλογή της θεραπευτικής αγωγής. Επίσης, γίνεται πρώιμος έλεγχος για υποτροπή της νόσου, πραγματοποιείται διαφοροποίηση του όγκου από καλοήθη σε κακοήθη κλπ. Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά...
Να σημειώσω εδώ ότι στο 90% των περιπτώσεων καλύπτουμε ογκολογικά περιστατικά και η PET-CT συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της θεραπείας, γεγονός που επιβεβαιώνεται αφού ο αριθμός των θεραπειών που τροποποιούνται είναι της τάξεως του 30 - 40% περίπου. Μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε από πολύ νωρίς την ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία και, εφόσον διαπιστώσουν οι ογκολόγοι ότι δεν ανταποκρίνεται σε αυτή, επιλέγεται κάποια πιο κατάλληλη.

• Ο συγκεκριμένος είναι ο πρώτος τομογράφος PET-CT που θα λειτουργήσει στην περιοχή μας...
- Έτσι ακριβώς. Υπάρχουν άλλα πέντε συστήματα PET-CT σήμερα στη χώρα σε λειτουργία σε κρατικά νοσοκομεία, δύο στη Θεσσαλονίκη, δύο στην Αθήνα και ένα στην Πάτρα, καθώς και τέσσερα σε ιδιωτικά κέντρα. Εκτός από το δικό μας, θα τοποθετηθούν επίσης ένα σύστημα PET-CT στη Λάρισα, ένα στην Αλεξανδρούπολη και ένα στην Κρήτη, όλα ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος.

• Ασθενείς από ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί ο τομογράφος PET-CT του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων;
- Εκτός από εκείνους της Ηπείρου, θα εξυπηρετεί ασθενείς από Δυτική Μακεδονία, Νησιά του Ιονίου, Αιτωλοακαρνανία, αλλά και από την Αλβανία. Μέχρι τώρα οι ασθενείς για να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση πήγαιναν στις μεγάλες πόλεις, διαδικασία που, όπως καταλαβαίνετε, έχει και κόστος και ταλαιπωρία, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί δεν πήγαιναν καν για εξέταση επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή σωματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο ταξίδι. Αυτό δείχνει έμπρακτα πόσο σημαντικό είναι το PET-CT που θα λειτουργήσει στα Γιάννενα, τόσο για διαγνωστικούς αλλά και για κοινωνικούς και πρακτικούς λόγους.

• Τι αριθμό ασθενών θα καλύψει ο τομογράφος PET-CT;
- Θα καλύψει έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφέροντας γρήγορη διάγνωση, η οποία έχει και οικονομικά οφέλη, καθώς έτσι θα αποφεύγονται πολλές άλλες διαγνωστικές εξετάσεις. Και η έγκαιρη αλλαγή της θεραπείας σε έναν ασθενή που γίνεται μέσω PET-CT συνεπάγεται οικονομικό όφελος τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους ασφαλιστικούς φορείς. Κατά μέσο όρο θα καλύπτει 10 – 12 ασθενείς ημερησίως τον πρώτο καιρό λειτουργίας.
Να προσθέσω εδώ ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος καρκίνων (πνεύμονας, λεμφώματα, μελανώματα, παχέος εντέρου, οισοφάγου κλπ.) καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία κι αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό για τους ασθενείς.

• Προσωπικό για τη λειτουργία του νέου τομογράφου υπάρχει;
- Σ’ αυτό βασικό ρόλο θα παίξει το Νοσοκομείο φροντίζοντας να στελεχώσει το σύστημα PET-CT με δύο ιατρούς, έναν ακτινοφυσικό, δύο νοσηλευτές, δύο τεχνολόγους για τον χειρισμό των μηχανημάτων και μια γραμματέα. Αυτό είναι το προσωπικό το οποίο θεωρείται απαραίτητο για να καλυφθεί η λειτουργία του.

• Συνοψίζοντας, λοιπόν, μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή μας.
- Ακριβώς. Εδώ πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ και, αν δεν υπήρχε η δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», δεν θα μπορούσε να εγκατασταθεί εύκολα ένα τέτοιο σύστημα στα Γιάννενα. Οι καιροί είναι δύσκολοι...