Υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα αναπτυξιακής ώθησης στους ΟΤΑ

on .

ERGA APOXETEYSHS SOLHNES

• Στον αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών, αλλά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στα χέρια της η Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει το έργο της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αναφέρθηκε ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στην Πρώτη Γραμμή», που πραγματοποιήθηκε στην Αιδηψό. Ο Στ. Πέτσας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας για την υλοποίηση έργων που μπορούν να συμβάλλουν, καθοριστικά, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. «Ειδικά για τις Περιφέρειες, στο “Αντώνης Τρίτσης” υπάρχει μία δέσμευση ενός προϋπολογισμού, ύψους 390 εκατ. ευρώ. Πολλά έργα έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα και πολλά άλλα πρόκειται να ενταχθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής αξιολόγησης», υπογράμμισε. Πρόκειται για έργα, τα οποία –όπως επισήμανε ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών– αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων: από την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, μέχρι έργα αστικής αναζωογόνησης, ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και έργα για την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος.

Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου του Προγράμματος και στις συνέργειες που προωθούνται, ήδη, με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως ανακοίνωσε, έχει ήδη συμφωνηθεί η μεταφορά έργων ύδρευσης –ύψους 222 εκατ. ευρώ– από το «Αντώνης Τρίτσης» στο ΕΣΠΑ, καθώς και αντίστοιχες συνέργειες με το Ταμείο Ανάκαμψης, με την έκδοση μίας νέας πρόσκλησης –ύψους 225 εκατ. ευρώ– πρωτίστως για έργα αγροτικής οδοποιίας, με έμφαση στην οδική ασφάλεια.

«Είναι ένα μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης: 475 εκατ. ευρώ θα είναι το ποσό που θα ”κινήσει” το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και 225 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που θα “κινήσουμε” εμείς, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με μία πρόσκληση που φιλοδοξούμε να είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου», σημείωσε, χαρακτηριστικά.