Στήριξη σε 1.155 γυναίκες έχει προσφέρει το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων!

on .

KAKOPOIHSH GYNAIKON

• Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η αυριανή (25 Νοεμβρίου) και ειδικά φέτος το μήνυμα είναι πιο δυνατό από κάθε άλλη χρονιά.
Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ οι δεκάδες γυναικοκτονίες που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες φέρνουν στην επιφάνεια ένα κοινωνικό θέμα που για χρόνια κρύβεται κάτω από το χαλί!
Στην ετήσια διεθνή εκστρατεία του ΟΗΕ για την εξάλειψη

της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, στα πλαίσια των «16 Ημερών Ακτιβισμού», που ξεκινά αύριο και διαρκεί έως τις 10 Δεκεμβρίου συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο
Πολύ σημαντικό είναι και το έργο που επιτελεί στα Γιάννενα το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, το οποίο εντάσσεται στο Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών. Λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συνεχίζει με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020 υπό την οργανωτική και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), έχοντας προσφέρει στήριξη σε 1.155 γυναίκες από την έναρξη λειτουργίας του έως και σήμερα.
Το Κέντρο παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και πολλαπλών διακρίσεων, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη και απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις.
Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων:
Δ/νση: Μαρίκας Κοτοπούλη 68, Αμπελόκηποι. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλ: 26510 77449. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.kethi.gr, www.womensos.gr

Εξάλειψη βίας στην εργασία…
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων (την υπογράφουν τα στελέχη του Πολυξένη-Μαρία Κουρή, Κοινωνική Λειτουργός, Ευαγγελία Πανάγου, Σύμβουλος Υποδοχής / Διοικητική Στήριξη, Ελένη Παπαγεωργίου, Νομικός, Δήμητρα Φαρμάκη, Ψυχολόγος), κάνει ειδική αναφορά στην Διεθνή Σύμβαση Εργασίας σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, η οποία συνιστά την πρώτη Διεθνή Σύμβαση που ρητά αναγνωρίζει το δικαίωμα σε εργασία χωρίς βία και παρενόχληση και ορίζει τη σεξουαλική παρενόχληση και την παρενόχληση λόγω φύλου ως μορφές έμφυλης βίας, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες. Στη χώρα μας κυρώθηκε την 19/06/2021 με τον νέο Νόμο 4808/2021.
Όπως, μεταξύ άλλων, τονίζει είναι ιδιαίτερα σημαντική η κύρωσή της, καθώς επεκτείνει την προστασία σε όλους τους κλάδους της επίσημης και ανεπίσημης οικονομίας διευρύνοντας τον ορισμό του εργασιακού χώρου, έτσι ώστε να περιλαμβάνει κάθε χώρο ή περίσταση που σχετίζεται με την εργασία (επαγγελματικά ταξίδια, κοινές δραστηριότητες που συνδέονται ή λαμβάνουν χώρα με αφορμή την εργασία, την εξ' αποστάσεως εργασία κ.λπ.). Επεκτείνει την προστασία αναφορικά με συμπεριφορές όχι μόνο εργοδοτών/τριών και συναδέλφων αλλά και τρίτων μερών στο πλαίσιο της συνεργασίας (π.χ. πελατών).

Γραμμή SOS 15900
Επιπροσθέτως οι γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή στα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα του Πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) για άμεση κοινωνική, ψυχολογική, νομική και εργασιακή στήριξη.

«Πορτοκαλί» αύριο το Δημαρχείο
Στο μεταξύ, με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα βίας κατά των γυναικών, αύριο, Πέμπτη το Δημαρχείο Ιωαννίνων θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «με το πορτοκαλί ως ενοποιημένο χρώμα αλληλεγγύης, στέλνεται ένα σαφές μήνυμα: η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να τελειώσει τώρα και όλοι πρέπει να διαδραματίσουμε κάποιο ρόλο σε αυτό».
Παράλληλα, στις 10 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται η διοργάνωση εκδήλωσης μνήμης για τις γυναίκες - θύματα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τις συμβολικές μας δράσεις οικοδομούμε απέναντι στην κουλτούρα της βίας μια στάση μηδενικής ανοχής και αποδεικνύουμε την αποφασιστικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην αποδέχεται σιωπηλά και άπραγα ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα και πολιτισμούς».