Μετά τις υπογραφές η συζήτηση για το κτίριο της οδού Δομπόλη! 4 Σύμβαση με το Αστικό ΚΤΕΛ για πιο φτηνές φοιτητικές διαδρομές

on .

DOMPOLH PANEPISTHMIO

• Θέμα χρόνου είναι πλέον να μπουν οι οριστικές υπογραφές για την παραχώρηση του κτιριακού συγκροτήματος της οδού Δομπόλη από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Ιωαννιτών.
Αφού γίνει αυτό, θα ξεκινήσει ο διάλογος για τη χρήση του κτιρίου που στέγασε για αρκετές δεκαετίες το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να αποφεύγει πάντως για μία ακόμη φορά να αναφερθεί στην προοπτική μεταφοράς σ’ αυτό του Δη-

μαρχιακού μεγάρου.

«Πράσινο φως»
Στην επικύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής για την αποδοχή του εγγράφου της ΕΤΑΔ που αφορά στην παραχώρηση του παλιού Πανεπιστημίου προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρίαση.
Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο παραχωρείται στον Δήμο με συμβολικό μίσθωμα 6.000 ευρώ ετησίως και σκοπός της είναι η στέγαση υπηρεσιών του Δήμου, νομικών του προσώπων καθώς και η εξυπηρέτηση προγραμματικών συμβάσεων που μπορεί να συνάψει με φορείς της πόλης.
Όπως τόνισε ο Μωυσής Ελισάφ, η δυνατότητα αξιοποίησης είναι ευρύτατη και επανέλαβε ότι θα είναι διακριτός ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην αξιοποίηση του κτιρίου. Ο Δήμαρχος έκανε δε γνωστό ότι αμέσως μετά την υπογραφή της παραχώρησης με την ΕΤΑΔ θα συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή ώστε να συζητηθεί εκτενώς η χρήση του κτιρίου.

Πρώτα οι μελέτες
Με τη διαδικασία που έγινε η αποδοχή της παραχώρησης του συγκροτήματος της Δομπόλη από την ΕΤΑΔ διαφώνησε η Τατιάνα Καλογιάννη, τονίζοντας προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι «το θέμα είναι μείζονος σημασίας για την πόλη και οι αποφάσεις που συνδέονται με αυτό πρέπει να λαμβάνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για τον λόγο αυτόν ο εκπρόσωπος της παράταξής μας στην Οικονομική Επιτροπή, Βασίλης Κοσμάς, απείχε από τη σχετική συζήτηση του θέματος».
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» πρόσθεσε πως μία ολοκληρωμένη συζήτηση για το θέμα ζήτημα θα γίνει εάν η Δημοτική Αρχή επιλέξει να ακούσει τη γνώμη και των άλλων παρατάξεων για την αξιοποίηση του κτιρίου, όμως θα πρέπει να προσκομίσει τεχνική μελέτη για τη χρήση που το ζήτησε ή που τώρα προτείνει, χρηματοοικονομική μελέτη για το κόστος και την αναμενόμενη ωφέλεια από τις κατασκευαστικές εργασίες που είναι απαραίτητες για τη χρήση με την οποία προτίθεται να αξιοποιήσει το κτίριο και τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης, καθώς και τις υπόλοιπες μελέτες (κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές, κτλ.) που πρέπει να συνοδεύουν το επόμενο στάδιο της αξιοποίησης του κτιρίου.

Επιδότηση διαδρομών
Τη σύναψη και υπογραφή σύμβασης με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για την επιδότηση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες ενέκρινε τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση.
Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στις 92.000 ευρώ και όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, η χρονική διάρκεια της σύμβασης θα είναι δέκα μήνες από την υπογραφή της, δηλαδή από τον ερχόμενο Δεκέμβριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022. Με την επιχορήγηση από το Δήμο το κόστος της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών μειώνεται από τα 35 στα 25 ευρώ.