Μία δωρεά οργάνων και δύο μεταμοσχεύσεις στα Γιάννενα

on .

METAMOSXEYSEIS

• Αρκετά περιστατικά μεταμόσχευσης οργάνων, όχι μόνο από δότες που αποβίωσαν αλλά και από συνανθρώπους μας οι οποίοι αποφάσισαν να προσφέρουν ένα πολύτιμο δώρο ζωής σε βαριά ασθενείς έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στα Γιάννενα.
Η δραστηριότητα αφορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου μέσα σε ένα διήμερο την προηγούμενη εβδομάδα έγινε καταρχήν λήψη οργάνων και συγκεκριμένα δύο νεφρικών μοσχευμάτων και δύο μοσχευμάτων κερατοειδούς, με τη συνεργασία στελεχών της Μονάδος Μεταμοσχεύσεων και της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ιδρύματος από γυναίκα δότρια που πέθανε σε ηλικία 69 ετών.

Έσωσε την αδερφή του!
Μία ημέρα αργότερα έγινε με επιτυχία στο Π.Γ.Ν.Ι. προγραμματισμένη μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη. Το νεφρικό μόσχευμα που ελήφθη από άνδρα 49 ετών μεταμοσχεύθηκε στην πάσχουσα από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου αδελφή του ηλικίας 51 ετών. Μάλιστα, το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε και δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού, με τη χρησιμοποίηση του μοσχεύματος που είχε ληφθεί την προηγούμενη ημέρα, σε άνδρα νεφροπαθή ηλικίας 65 ετών που ήταν εγγεγραμμένος στην εθνική λίστα αναμένοντας το πολύτιμο αυτό δώρο.
Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις ήταν όλες επιτυχημένες με τους τρεις ασθενείς να νοσηλεύονται στη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε άριστη κλινική κατάσταση. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα δύο νεφρικά μοσχεύματα εμφάνισαν άμεση και εξαιρετική λειτουργία. Οι δε μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς θα πραγματοποιηθούν ο ένας σε ασθενή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι. και ο άλλος στο Πανεπ. Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

«Μεγαλείο ψυχής...»
Με την ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι. εκφράζει, τόσο την συμπαράστασή της στους συγγενείς της δότριας που αποβίωσε για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου, όσο και την ευγνωμοσύνη της για τη γενναιότητά τους να συναινέσουν στη δωρεά των οργάνων της, κάνοντας λόγο για «μία πράξη αληθινής κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς». Επίσης, εξαίρει «το μεγαλείο ψυχής του ζώντα δότη για την αλτρουιστική του πράξη έμπρακτης αγάπης».
Τέλος, συγχαίρει τα στελέχη της Χειρουργικής, Νεφρολογικής και νοσηλευτικής ομάδας της Μονάδας Μεταμόσχευσης του Νοσοκομείου, όπως και αυτά του Αναισθησιολογικού και Οφθαλμολογικού τμήματος και του χειρουργείου και εύχεται η διπλή αυτή μεταμόσχευση να αυξήσει περαιτέρω την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ