Παραίτηση του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ «έδειξε» ο Δήμαρχος Ιωαννίνων!

on .

APORRIMMATA ERGOSTASIO ELEYTHEROXORI

• Σε υψηλούς τόνους έγινε στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων προ ημερησίας συζήτηση για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και ειδικότερα των Σταθμών Μεταφόρτωσης και τη μεταφορά υπολείμματος, με το Δήμαρχο Μ. Ελισάφ ουσιαστικά να ζητά την παραίτηση της Διοίκησης του Φορέα για το διχασμό που έχει προκαλέσει.
«Οι ευθύνες είναι πολλές και ανήκουν στο σύνολό τους στη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου. Με τις ενέργειές της έχει οδηγήσει σε διάσπαση τους Δήμους της Ηπείρου και σε μία ανεπίτρεπτη κόντρα με την Περιφέρεια η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Δήμος μας είναι ο πιο συνεπής έναντι των υποχρεώσεών του προς τον Σύνδεσμο. Είναι αυτός που είχε προειδοποιήσει για τον κατήφορο του ΦΟΔΣΑ. Η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος και αυτό βιώνουμε τώρα» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.
Τόνισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει καταθέσει τους τελευταίους 18 μήνες σειρά προτάσεων στην διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο και μάλιστα στον κατάλληλο χρόνο.
Ξεκαθάρισμα υποχρεώσεων
«Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ δίχασε τους Δήμους, οδήγησε σε μετωπική αντιπαράθεση με την Περιφέρεια, έχει να επιδείξει ελάχιστο έργο και το κόστος λειτουργίας του είναι υψηλό. Τελικά αυτό που πληρώνουμε είναι μία καλή ΔΕΚΟ» ανέφερε ο κ. Ελισάφ, για να προσθέσει:
«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια, ποιες είναι οι συμβάσεις, τι προβλέπουν, ποιες υποχρεώσεις απορρέουν από αυτές. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των δήμων, όμως η αντιπαράθεση με την Περιφέρεια δεν βοηθά. Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν ήμουν στη θέση της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ θα είχα παραιτηθεί. Δεν μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο για το οποίο αναδείχθηκε».
Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας, υποστήριξε ότι η λειτουργία του Φορέα θα κοστίζει λιγότερο στο Δήμο, από ότι ο Νομαρχιακός Φορέας, επιτέθηκε κατά της Δημοτικής Αρχής και ζήτησε αναλυτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, υπερασπίστηκε το έργο της ως αντιπεριφερειάρχη που είχε τη σχετική αρμοδιότητα. Υποστήριξε ότι ο Περιφερειακός ΦοΣΔΑ προβλέπεται να αναλάβει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από κάθε προγραμματική σύμβαση, με τον επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκο Γκόντα να κάνει λόγο για τραγελαφική κατάσταση να γίνονται αναθέσεις για το ίδιο αντικείμενο από δύο φορείς. «Ο Δήμος οφείλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών και εκεί αποσκοπούν όλες οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, ανέφερε ότι «η Περιφέρεια έχει αναλάβει ένα ρόλο εξ αιτίας της αδυναμίας των δήμων, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», ενώ η Όλυ Τσουμάνη της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» υποστήριξε ότι στη διαχείριση των απορριμμάτων υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων.