Όχι άλλη «αφαίμαξη» λένε οι εργαστηριακοί γιατροί!

on .

GIATROS ERGASTHRIO

• Σε τροχιά κινητοποιήσεων εισέρχονται οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί των Ιωαννίνων οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ διαμαρτυρόμενοι για οικονομική «αφαίμαξη» από πλευράς της Πολιτείας μέσω φορολογίας και του περίφημου πια clawback που τους στερούν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, το 75 – 80% των εσόδων τα οποία αποκομίζουν από τη δουλειά τους.
Ιδιώτες μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, παθολογοανατόμοι και κυτταρολόγοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών «ΣυνΕργασία» και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων θα απεργήσουν επί ένα τετραήμερο, από την ερχόμενη Παρασκευή 29 και μέχρι την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου.
Δεν μένει τίποτα...
«Τα τελευταία εννέα χρόνια βιώνουμε μία ξεκάθαρη κοροϊδία με την κλοπή των δεδουλευμένων μας μέσω των clawback, rebate και μειωμένων ασφαλιστικών τιμών που ‘αρπάζουν’ το 70 – 80% της ονομαστικής αξίας των παραπεμπτικών και αφήνουν ένα υπόλοιπο που δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναλώσιμων υλικών, των λειτουργικών μας εξόδων και των αποσβέσεων του εξοπλισμού μας. Συνεπώς, δεν απομένει κάτι για την αμοιβή μας ως ιατροί με πολλά χρόνια σπουδών, με ευθύνη και κίνδυνο στην εκτέλεση του έργου μας», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιαννιώτες εργαστηριακοί γιατροί.
Όπως προσθέτουν, ουσιαστικά εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ χωρίς κέρδος στηρίζοντας την «κοινωνική» πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, την κυβέρνηση και τους συναδέλφους τους άλλων ειδικοτήτων. Όσο για το clawback, αναφέρουν πως η επιβολή του ισοδυναμεί με φορολόγηση των εργαστηριακών από το ελληνικό κράτος περίπου στο 75% του εισοδήματός τους, το οποίο, όπως τονίζουν, αντιβαίνει κάθε έννοια ισονομίας των πολιτών.
Να πάνε στην «πηγή»!
Μιλώντας στον «Π.Λ.» με αφορμή την επικείμενη κινητοποίηση, Γιαννιώτης μικροβιολόγος τονίζει πως το Κράτος στην προσπάθειά του να περιορίσει το γενικότερο κόστος των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πάει στην «πηγή» του προβλήματος που είναι οι συνταγογραφούντες γιατροί, αλλά ρίχνει το βάρος στον τελικό αποδέκτη, τον εργαστηριακό γιατρό, ο οποίος οφείλει να εκτελέσει όλες τις εξετάσεις που συνταγογράφονται. «Ο ΕΟΠΥΥ, αντί να ‘τιμωρεί’ εμάς που κάνουμε απλώς τη δουλειά μας, μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή ηλεκτρονικά τις συνταγογραφούμενες εξετάσεις και να βάζει ‘κόφτη’ όταν βλέπει πως υπερβαίνουν τις οικονομικές του δυνατότητες και δεν μπορεί να τις πληρώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα αιτήματα
Τα αιτήματα που οι εργαστηριακοί γιατροί των Ιωαννίνων καταθέτουν μέσω της κοινή τους ανακοίνωσης είναι η άμεση μείωση και οριστική κατάργηση των μέτρων του rebate και του clawback, μέτρα που παρά την άρση του μνημονίου και των συνθηκών που το επέβαλαν εξακολουθούν να υφίστανται, όπως σημειώνουν, η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και ο εξορθολογισμός των δαπανών με ενεργοποίηση των επιστημονικών πρωτοκόλλων, το πλαφόν στη διενέργεια εξετάσεων ανά ασθενή και ανά γεωγραφική περιφέρεια σύμφωνα με το ύψος του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον Οργανισμό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ