Ανοιχτός «πόλεμος» πλέον για τη διαχείριση απορριμμάτων!

on .

APORRIMMATOFORO STATHMOS

 Σε ανοιχτό πόλεμο οδηγούνται πλέον η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων με αφορμή το έργο μεταφοράς του υπολείμματος των αποβλήτων που επεξεργάζεται η Μονάδα του Ελευθεροχωρίου προς τους χώρους υγειονομικής ταφής.
Η Περιφέρεια προχώρησε χθες σε απευθείας ανάθεση του έργου κάνοντας λόγο για έκπτωση που ξεπερνάει το 30%. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΦΟΔΣΑ, ο οποίος καλεί τον Περιφερειάρχη να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είναι καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα των απορριμμάτων. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το «σήριαλ» θα έχει και συνέχεια!
Ανέλαβε το έργο
Το γεγονός ότι αναλαμβάνει το έργο μεταφοράς του υπολείμματος των απορριμμάτων από το εργοστάσιο επεξεργασίας του Ελευθεροχωρίου προς τους χώρους υγειονομικής ταφής έκανε γνωστό χθες η Περιφέρεια Ηπείρου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «πρόκειται για δικαίωμα και υποχρέωση που έχει από τη σχετική σύμβαση που είναι σε ισχύ και αφού πρώτα εξαντλήθηκαν τα περιθώρια εξεύρεσης συναινετικής λύσης με τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δ.Ε Π.Ε. (ΦοΔΣΑ)».
Η Περιφέρεια σπεύδει δε να διαβεβαιώσει πως «η τιμή μεταφοράς που πέτυχε με την ανάθεση του έργου είναι κατά πολύ πιο συμφέρουσα σε σχέση με τις προηγούμενες που πετύχαινε ο ΦΟΔΣΑ, είτε με απευθείας αναθέσεις, είτε με δημόσιο διαγωνισμό, στο διάστημα που εκτελούσε τη μεταφορά». Συγκεκριμένα, όπως κάνει γνωστό, η τιμή από την Περιφέρεια διαμορφώθηκε σε 0,158 ανά τονοχιλιόμετρο (ποσοστό έκπτωσης πάνω από 30%), έναντι τιμής 0,225 έως 0,235 ευρώ ανά τονοχιλιόμετρο των μέχρι σήμερα συμβάσεων του ΦοΔΣΑ (ποσοστό έκπτωσης 0,04%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά του υπολείμματος ανατίθεται στη «Μεταφορική Μ.Ι.Κ.Ε.», τη θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, η οποία πριν μερικούς μήνες με υπόμνημά της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου είχε διαμαρτυρηθεί για τους όρους του διαγωνισμού ανάθεσης της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και της μεταφοράς του υπολείμματος που είχε καταρτίσει ο ΦΟΔΣΑ.
Έκπληξη ΦΟΔΣΑ
Προ... εκπλήξεως βρέθηκε χθες ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου από την ανακοίνωση της Περιφέρειας ότι αναθέτει τη μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα του Ελευθεροχωρίου στην εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ.
«Η απόφαση αυτή είναι σε αντίθεση με το περιεχόμενο της από 22.3.2013 Προγραμματικής Σύμβασης με την οποία ο Σύνδεσμός μας μεταβίβασε στην Περιφέρεια Ηπείρου συγκεκριμένο εύρος αρμοδιοτήτων, αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 227 του Ν. 4555/2018 στις οποίες γίνεται η απαρίθμηση των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με προγενέστερα έγγραφα από των ετών 2018 και 2020 της ίδιας της Περιφέρειας Ηπείρου που καλούσε τον φορέα μας να αναλάβει την άσκηση της νόμιμης αρμοδιότητάς του», σημειώνει σε μακροσκελή ανακοίνωσή του.
Αρμόδιος εκείνος!
Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει πως ο ίδιος είναι ο μοναδικός καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου και προσθέτει πως βρίσκεται στο στάδιο της κατακύρωσης νέα διαδικασία ανάθεσης ώστε να διασφαλιστεί το απρόσκοπτο της λειτουργίας της ΜΕΑ.
Παράλληλα, διατυπώνει μία σειρά από ερωτήματα. Μεταξύ άλλων, ρωτάει με ποιες διαδικασίες διατίθεται σε ιδιωτική εταιρεία δημόσιος εξοπλισμός (containers) του οποίου η κυριότητα δεν ανήκει στην Περιφέρεια αλλά στον ΦΟΔΣΑ, αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που εμπίπτουν στον έλεγχο της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Ηπείρου και πώς προβαίνει ο Περιφερειάρχης σε αναθέσεις Υπηρεσιών για τις οποίες η Περιφέρεια είναι αναρμόδια.
Καταλήγοντας, καλεί τον Περιφερειάρχη να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση ανάθεσης της υπηρεσίας μεταφοράς υπολείμματος με την οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «παραδίδει παράτυπα τον εξοπλισμό κυριότητας του ΦΟΔΣΑ» και να παραδώσει άμεσα το σύνολο των υποδομών, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στον αποκλειστικά αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου.
Η παράταξη Ζάψα
«…Η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι δικαίωμα και υποχρέωση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτροπή από την κανονικότητα και πρέπει να επέμβει η πολιτεία…». Αυτό τονίζει η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» (Γ. Ζάψας), σε ανακοίνωσε που εξέδωσε χθες αργά το απόγευμα αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «έκπληκτοι παρακολουθούμε την εξέλιξη του σχεδίου εξόντωσης του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) και διάλυσης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων/ Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου. Το νέο επεισόδιο υπογράφεται και πάλι από τον κο Καχριμάνη, με την απόφασή του να αναθέσει έναντι οικονομικής προσφοράς τη μεταφορά του υπολείμματος από το χώρο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, στους κατά τόπους ΧΥΤΥ, στην εταιρεία «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Μ.Ι.Κ.Ε.». Μόνο που αυτό το έργο το έχουν αναλάβει οι Δήμοι της περιφέρειας, από τον Αύγουστο του 2020, μετά από υπόδειξη του κ. Περιφερειάρχη!».
Και η απάντηση της Περιφέρειας…
Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ αναφέρει ότι «ο ΦοΔΣΑ δεν «υποχρέωνε», όπως ανακριβώς ισχυρίζεται, τον ανάδοχο να χρησιμοποιεί αποκλειστικά ιδιόκτητο εξοπλισμό. Κοντέινερς για την εναπόθεση και τη μεταφορά του υπολείμματος είχαν παραδοθεί στη ΜΕΑ από την Περιφέρεια από 22.03.2019, δηλαδή από την έναρξη της λειτουργίας της, όπως προκύπτει από σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής με σειριακούς αριθμούς. Ο ανάδοχος του ΦοΔΣΑ χρησιμοποιούσε και αυτόν τον εξοπλισμό….».
Απαντώντας δε στην παράταξη Ζάψα, την ενημερώνει ότι η ανάδοχος εταιρεία είναι νομίμως καταχωρημένη στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ).