«Έφυγε» στα 91 του χρόνια ο Ιωάννης Γ. Παπαϊωάννου...

on .

PAPAIOANNOY IOANNHS

• Σε ηλικία 91 ετών «έφυγε» χθες από τη ζωή ο γνωστός συμβολαιογράφος, ερευνητής και συγγραφέας Ιωάννης Γ. Παπαϊωάννου, μία από τις ξεχωριστές πνευματικές μορφές του Ζαγορίου και γενικότερα της περιοχής μας.
Άνθρωπος ευγενής, σεμνός και δραστήριος, με ενδιαφέρον για την ιστορία και το παρελθόν του τόπου μας, ο εκλιπών υπήρξε επί σειρά ετών τακτικός αρθρογράφος του «Π.Λ.» δημοσιεύοντας μέσα από τις στήλες του κυρίως ιστορικά δοκίμια, έρευνες και λαογραφικά άρθρα. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, ώρα 12 μ. στον Ναό του Αγίου Βλασίου στο Μεγάλο Πάπιγκο, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Πλούσια δράση
Γεννημένος στο Πάπιγκο Ζαγορίου το 1930, ο Ιωάννης Γ. Παπαϊωάννου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και συνέχισε τις σπουδές του αρχικά στη Δημόσια Εμπορική Σχολή Ηπείρου και στη συνέχεια στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επί 32 χρόνια εργάστηκε ως συμβολαιογράφος στην Κόνιτσα, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε σημαντική κοινωνική δραστηριότητα, κυρίως ως μέλος Διοικητικών Συμβουλίων φορέων, όπως του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κόνιτσας, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου Κόνιτσας, της Επιτροπής Κληροδοτήματος Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου - Εφορεία Καλλινείων Σχολείων Παπίγκου, καθώς και του Συνδέσμου Αποφοίτων της Δημόσιας Εμπορικής Σχολής Ηπείρου.
Η Ένωση Αποδήμων Παπίγκου Ζαγορίου Ιωαννίνων του απένειμε τιμής ένεκεν δίπλωμα για το συγγραφικό του έργο και του απονεμήθηκε έπαινος από το Ινστιτούτο PERKINS της Βοστώνης των Η.Π.Α. για το βιβλίο του «Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος». Επίσης, διετέλεσε μέλος του «Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων», από τον οποίο έλαβε τιμητικό έπαινο για την προσφορά του στα γράμματα και στον πολιτισμό.

Το συγγραφικό έργο
Ο εκλιπών εξέδωσε αρκετά βιβλία, κυρίως ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Από το έργο του ξεχωρίζουν πέντε βιβλία που σχετίζονται με τη γενέτειρά του το Πάπιγκο. Το πρώτο με τίτλο «Το Πάπιγκο – Ένα από τα ωραιότερα χωριά του Ζαγορίου», αποτελεί μια πλήρη ιστορική και λαογραφική εργασία με πλούσιο υλικό και λεπτομερείς περιγραφές για το Πάπιγκο. Το δεύτερο με τίτλο «Το Πάπιγκο, Τόμος Β» συμπληρώνει το πρώτο με στοιχεία σχετικά με τοπωνύμια, χλωρίδα, πανίδα κτλ. του χωριού. Το τρίτο με τίτλο «Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος» πραγματεύεται την προσωπικότητα του Μ. Αναγνωστόπουλου, ευεργέτη του Παπίγκου, της Κόνιτσας, αλλά και γενικότερα.
Το τέταρτο, «Ο Άγιος Βλάσιος Παπίγκου και τα λοιπά λατρευτικά μνημεία του Παπίγκου», προσεγγίζει το βίο του Αγίου Βλασίου, πολιούχου του χωριού, και δίνει λεπτομέρειες για τον Ναό που ανήγειραν οι Παπιγκιώτες προς τιμήν του καθώς και για όλες τις εκκλησίες του χωριού. Το πέμπτο βιβλίο, με τίτλο «Ζαχαρίας Π. Σαρδέλλης, εκ Παπίγκου Ζαγορίου. Ο εμπνευστής της ανασυστάσεως των Ολυμπιακών Αγώνων» σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Ζ. Σαρδέλλη, φιλόλογου, εκλεκτού τέκνου του Παπίγκου στη Ρουμανία, γραμματέα και διδασκάλου του Ευαγγέλη Ζάππα.
Παραμένουν ανέκδοτα μέχρι στιγμής η πραγματεία του με τίτλο « Η καθημερινή ζωή των κατοίκων του Παπίγκου», που ολοκληρώθηκε μόλις πέρυσι, καθώς και το πολύτομο έργο «Η ιστορία των οικογενειών του Παπίγκου τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα» με πλήθος τεκμηρίων, παλιών εγγράφων και φωτογραφιών.
Ήταν παντρεμένος με τη Μυρτώ Φλώρου από την Κόνιτσα και απέκτησε τρία παιδιά, τη Δέσποινα, το Γιώργο και τον Χαρητάκη.

Ο «Π.Λ.» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ιωάννη Γ. Παπαϊωάννου για την απώλειά του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό και εκτίμηση.