Δοκιμάζονται οι αντοχές των νοσοκομείων της Ηπείρου

on .

KORONOIOS NOSOKOMEIO ASTHENHS FOREIO

• Μικρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων (221), αλλά αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Ηπείρου καταγράφουν τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία που έγιναν γνωστά χθες.
Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοί τους, κα-

θώς αναμένεται περαιτέρω επιβάρυνση τις επόμενες ημέρες. Στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 81- χωρίς να υπολογίζονται τυχόν νέες εισαγωγές στην διάρκεια της νύχτας- ενώ στα όριά της είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο της Άρτας, στην οποία τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα μαζί με τη Θεσπρωτία ο νομός να ενταχθεί στην κατηγορία του «βαθύ κόκκινου».
Στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου νοσηλεύονταν μέχρι χθες 45 ασθενείς, και άλλοι δώδεκα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πρόσθετος προβληματισμός έχει προκληθεί από το γεγονός ότι νοσηλεύονται και τέσσερα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η κατάστασή τους είναι καλή, όμως εκείνο που προβληματίζει τους γιατρούς είναι αφενός, η μεγάλη διασπορά και αφετέρου η αναγκαιότητα νοσηλείας μικρών παιδιών που μέχρι πρόσφατα ήταν σπάνια.
Στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα νοσηλεύονταν είκοσι ασθενείς και ήδη συζητείται η αύξησή τους σε τριάντα, χωρίς δυνατότητες περαιτέρω αύξησής τους.
Κατά τα άλλα, τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν την σταθεροποίηση της πανδημίας σε υψηλά επίπεδα. Πανελλαδικά ανακοινώθηκαν 7.137 (έναντι 6.801 την προηγούμενη εβδομάδα) και στην Ήπειρο 221 (234 την περασμένη Πέμπτη, 242 χθες). Η κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο είναι Γιάννενα 120 Άρτα 47, Θεσπρωτία 24, Πρέβεζα 30.
Οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κατά 5 χθες σε σχέση με την Τετάρτη, 556 έναντι 561, η αναλογία ωστόσο εισαγωγών – εξαγωγών παραμένει μεγάλη: Έγιναν 424 εισαγωγές και 349 εξαγωγές. Η κάλυψη των ΜΕΘ ανέρχεται σε ποσοστό 91,33% και των απλών κλινών σε 59,85%. Από τους 556 διασωληνωμένους οι 459 είναι ανεμβολίαστοι.

Σαρώνει η «Δέλτα»
Η μετάλλαξη «Δέλτα» κυριαρχεί πλέον απόλυτα στα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και στην Ήπειρο, όπως επιβεβαιώνουν οι δειγματοληπτικές αναλύσεις που γίνονται. Σε πανελλαδικό επίπεδο επιβεβαιώθηκε και ένα κρούσμα delta plus, ενώ όλα τα δείγματα από την Ήπειρο- που δεν είναι πολλά- ήταν επίσης της μετάλλαξης Δέλτα. Συνολικά ανά νομό έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα θετικά στη «Δέλτα» τα εξής κρούσματα: Στο ν. Άρτας 21, στο ν. Θεσπρωτίας 54, στο ν. Ιωαννίνων 53 και στο ν. Πρέβεζας 10.

Η κατανομή
Η Αττική συνεχίζει να είναι πρώτη σε κρούσματα και χθες ανακοινώθηκαν 1.871. Ακολούθησαν: Θεσσαλονίκη 1.242, Λάρισα 291, Αχαΐα 276, Μαγνησία 192, Φθιώτιδα 175, Ημαθία 165, Έβρος 154, Κοζάνη 153, Σέρρες 153, Ηράκλειο 144, Πέλλα 137, Πιερία 124, Ιωάννινα 120, Κέρκυρα 103.

Τι αλλάζει ο ΕΟΔΥ
Αλλαγές στο περιεχόμενο των καθημερινών εκθέσεων θέτει σε εφαρμογή από την επόμενη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, με σκοπό να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η επιδημιολογική εικόνα. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσαν χθες ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής θα καταγράφεται πλέον το ποσοστό των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων. Θα δίνεται επίσης βάση τόσο στον αριθμό κρουσμάτων, όσο και στον δείκτη θετικότητας.