Σε πέντε άξονες κινείται το Ν/Σ για τις σταβλικές εγκαταστάσεις

on .

PROBATA STABLOS

• Λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα στην ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων, δίνει το νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις που συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανός, σε παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Επιτροπής, παρουσίασε τους πέντε άξονες στους οποίους κινείται το νομοσχέδιο. Πιο συγκεκριμένα:
- Προσαρμόζεται το νομικό πλαίσιο στις πραγματικές συνθήκες παραγωγής: Εισάγεται για πρώτη φορά στον ορισμό του πρόχειρου καταλύματος, υλικά όπως το πάνελ πολυουρεθάνης και το μπετόν. Τα υλικά αυτά, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους κτηνοτρόφους, μέχρι σήμερα δεν γίνονταν αποδεκτά από το προηγούμενο πλαίσιο. Επίσης δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα τροποποίησης των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών υγιεινής του ζωϊκού κεφαλαίου ή τον εκσυγχρονισμό δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα για να κατασκευάσουν αρμεκτήρια.
-Απλοποιούνται οι διαδικασίες: Εξαιρούνται ρητά τα πρόχειρα καταλύματα από την υποχρέωση βεβαίωσης απαλλαγής από την οικοδομική άδεια. Αίρεται, δηλαδή, κάθε ζήτημα διοικητικού προσκόμματος ή νομικής ερμηνείας, που μέχρι σήμερα μπλόκαρε την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Τίθεται ρητή προθεσμία 60 ημερών για την εισήγηση του δασαρχείου σε περίπτωση κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις όπου υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μικρής δυναμικότητας, όταν πρόκειται να εγκατασταθούν ή βρίσκονται ήδη σε περιοχές natura.
- Ελαχιστοποιείται το κόστος για τους κτηνοτρόφους: Μειώνεται το πρόστιμο διατήρησης αυθαίρετων κτιρίων από 20% σε 5% του προστίμου ανέγερσης και διατήρησης για όσα αυθαίρετα έχουν κατασκευασθεί μετά την 28η.07.2011 στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Αντικαθίστανται τα αρχιτεκτονικά σχέδια των πρόχειρων καταλυμάτων με απλά σκαριφήματα, μειώνοντας το κόστος στο μισό.
- Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα: Δίνεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους για καθετοποίηση της επιχείρησής τους, αφού θα μπορούν να επεξεργάζονται τόσο τα ζωικά προϊόντα (όπως γάλα, κρέας, αυγά) όσο και τα υποπροϊόντα (απόβλητα για παραγωγή βιοαερίου) ιδιοπαραγωγής τους, είτε εντός της κτηνοτροφικής εγκατάστασής τους είτε σε όμορο ακίνητο. Επίσης καταργείται η απαίτηση τήρησης απόστασης από τα σφαγεία.
- Ενισχύονται οι απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές: Επιτρέπεται η μείωση των αποστάσεων μέχρι 50%, δηλαδή στο μισό απ’ όσο επιτρέπεται μέχρι σήμερα, στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της χώρας μας και σε απόσταση έως 10 χιλιομέτρων απ’ αυτά.