Σήμερα (11 π.μ.) το «τελευταίο αντίο» στον Ξενοφ. Κοντούρη

on .

KONTOYRHS KSENOFON

• Ο Ξενοφών Κοντούρης, μια προσωπικότητα με πολύ σπουδαία προσφορά τόσο προς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, όσο και προς τον Γιαννιώτικο αθλητισμό, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 101 ετών. Η κηδεία του έγινε σήμερα, Τρίτη και ώρα 11 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων.
Ο Ξενοφών Κοντούρης ήταν ένας άνθρωπος αξιοπρεπής, έντιμος, οξυδερκής ήταν η φωνή της Βορείου Ηπείρου εν Ελλάδι στα χρόνια του Χοτζικού καθεστώτος, από τους πρωτοστάτες του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών και διατελώντας επί σαράντα χρόνια (1975-2015) πρόεδρός του.
Παράλληλα ήταν επί 26 χρόνια (1963-1973 και 1976-1992) πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου (ΕΠΣΗΠ).
Πολυμαθής, ευγενικός, ανιδιοτελής, σοβαρός, επίμονος στις προσπάθειές του, συνεπής στις αρχές του σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή.
Όλη του η ζωή, μέχρι τα βαθιά γεράματα, μια δράση με όραμα και σκοπό.
Από τη μια η υπεράσπιση και η ανάδειξη των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και από την άλλη η υγιής ανάπτυξη του αθλητισμού, ως μέσου πολιτισμικής ανάδειξης των ανθρώπων και της κοινωνίας.
Δεν είναι κενός λόγος στην περίπτωσή του η φράση ότι άφησε πίσω του πολύτιμο έργο, αλλά ζωντανή πραγματικότητα.
Η θύμησή του θα μείνει παντοτινή, γιατί δεν πέρασε απαρατήρητος, αλλά καθόρισε με τον τρόπο του την πορεία των πραγμάτων, με τα οποία ασχολήθηκε, και σημάδεψε θετικά τη ζωή πολλών ατόμων.
Ο εκλιπών συνδεόταν με στενούς και ειλικρινείς δεσμούς με τον «Π.Λ.» και την οικογένεια Κουτσολιόντου, καθώς τους ένωνε, μεταξύ άλλων και ο κοινός και δυναμικός αγώνας για τα δίκαια των Βορειοηπειρωτών.
Η. Μ.