Αντίστροφη μέτρηση για τις συντάξεις των Β/Ηπειρωτών

on .

XATZHDAKHS SYNANTHSH BOREIOHPEIROTES

• Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βορειοηπειρώτη καλλιτέχνη Χρήστο Μάστορα και τη ρητή του διαβεβαίωση ότι θα λυθεί το θέμα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των Βορειοηπειρωτών, αλλά και των άλλων ομογενών που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετά το 1990, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση – σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Υπουργού Κ. Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των οργανώσεών τους.
Το πρόβλημα έχει προκύψει από την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» για το ασφαλιστικό, νόμος ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης στους ομογενείς τη διαμονή επί 40 χρόνια στην Ελλάδα, κάτι που, όπως σχολίασαν οι εκπρόσωποι των ομογενών, «είναι αδύνατον για τους προερχόμενους από τη Βόρειο Ήπειρο, δεδομένου ότι τα σύνορα άνοιξαν το 1990». Με ανάλογο τρόπο, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της χορήγησης του επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Ο Κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε την αδικία που υφίστανται οι Έλληνες της Αλβανίας, αλλά και οι Έλληνες που ήρθαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση. «Σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το θέμα θα αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει επεξεργαστεί ήδη σχετικές προτάσεις. Θα συζητηθούν αμέσως με το υπουργείο Οικονομικών και φυσικά με το γραφείο του πρωθυπουργού και πολύ σύντομα το θέμα θα έχει διευθετηθεί» υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλης Κάγιος που ήταν παρών στη συζήτηση, τόνισε ότι δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα επιλυθούν τα θέματα των συντάξεων και των επιδομάτων των υπερηλίκων Βορειοηπειρωτών. «Ιδιαίτερα, μετά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, πιστεύουμε ότι θα λάβει τέλος αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει τόσα χρόνια τους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες», κατέληξε. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του Αντιπρόεδρου της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Γιώργου Τζομάκα, ο οποίος αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι «επί τρία ολόκληρα χρόνια αγωνιζόμαστε για την επίλυση αυτής της αδικίας». Στη συνάντηση εκ μέρους του υπουργείου μετείχαν ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου. Από την πλευρά της ομογένειας παρόντες ήταν οι κ.κ. Βασίλης Κάγιος, πρόεδρος της Ομόνοιας, Γιώργος Τζομάκας, αντιπρόεδρος της Ομόνοιας, Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λεονάρδος Ταμπάκος, πρόεδρος των συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών και Αλέξανδρος Πάντος, μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομόνοιας.