Από την Παρασκευή τα ραντεβού για τους άνω των 18 ετών

on .

EMBOLIO NEOS

• Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση.
Προϋπόθεση όμως για την χορήγηση τρίτης δόσης, είναι να έχουν περάσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna, δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και ένας μήνας από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους για την ομάδα των ανοσοκατασταλμένων.
Στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση που έκανε χθες για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορωνοϊού. Όπως εξήγησε επειδή ένας παράγοντας που βάζει πολλούς σε σκέψεις για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, υπενθύμισε πως οι συχνότερες είναι απλές, δηλαδή αυτές που έχουν ζήσει όλοι με τον εμβολιασμό των παιδιών τους, ήτοι πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυϊκός πόνος.
Επίσης σε σπάνιες περιπτώσεις αρθραλγίες (διαρκούν μία έως δύο μέρες και αντιμετωπίζονται με ένα αντιπυρετικό) ή διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων (μικρή πιθανότητα εμφάνισης, διαρκεί από 1-4 εβδομάδες και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία)
Μήνυμα εμβολιασμού στα άτομα άνω των 60 έστειλε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει άτομο άνω των 60 ετών που να μην έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, καθώς όπως είπε τα συγκεκριμένα άτομα κινδυνεύουν και είναι πολύ ευάλωτα απέναντι στον ιό.
Ανέφερε ότι παρατηρείται καλή συμμετοχή την τελευταία εβδομάδα με 200.000 ραντεβού να έχουν προγραμματιστεί, κυρίως με συμμετοχή νεότερων ηλικιών.