Έφυγε από τη ζωή ο Ξενοφών Κοντούρης με σημαντική προσφορά στην Ήπειρο

on .

KONTOYRHS KSENOFON

Ο Ξενοφών Κοντούρης, μια προσωπικότητα με πολύ σπουδαία προσφορά τόσο προς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, όσο και προς τον Γιαννιώτικο αθλητισμό, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 101 ετών.
Ένας άνθρωπος αξιοπρεπής, έντιμος, οξυδερκής ήταν η φωνή της Βορείου Ηπείρου εν Ελλάδι στα χρόνια του Χοτζικού καθεστώτος, από τους πρωτοστάτες του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών και διατελώντας επί σαράντα χρόνια (1975-2015) πρόεδρός του.
Παράλληλα ήταν επί 26 χρόνια (1963-1973 και 1976-1992) πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου (ΕΠΣΗΠ).
Πολυμαθής, ευγενικός, ανιδιοτελής, σοβαρός, επίμονος στις προσπάθειές του, συνεπής στις αρχές του σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή.
Όλη του η ζωή, μέχρι τα βαθιά γεράματα, μια δράση με όραμα και σκοπό.
Από τη μια η υπεράσπιση και η ανάδειξη των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και από την άλλη η υγιής ανάπτυξη του αθλητισμού, ως μέσου πολιτισμικής ανάδειξης των ανθρώπων και της κοινωνίας.
Δεν είναι κενός λόγος στην περίπτωσή του η φράση ότι άφησε πίσω του πολύτιμο έργο, αλλά ζωντανή πραγματικότητα.
Η θύμησή του θα μείνει παντοτινή, γιατί δεν πέρασε απαρατήρητος, αλλά καθόρισε με τον τρόπο του την πορεία των πραγμάτων, με τα οποία ασχολήθηκε, και σημάδεψε θετικά τη ζωή πολλών ατόμων.
Ο εκλιπών συνδεόταν με στενούς και ειλικρινείς δεσμούς με τον «Π.Λ.» και την οικογένεια Κουτσολιόντου, καθώς τους ένωνε, μεταξύ άλλων και ο κοινός και δυναμικός αγώνας για τα δίκαια των Βορειοηπειρωτών.

Η. Μ.