Στον… αέρα οκτώ προτάσεις για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας!

on .

TEXNOLOGIA YPOLOGISTES DIADIKTYO

• H δημιουργία ενός «πάρκου» που θα επικεντρώνεται στην τοπική οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον έχοντας ταυτόχρονα διεθνή απήχηση είναι το ζητούμενο για τα Γιάννενα και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων «πολίτες για την ανοιχτή τεχνολογία», η οποία έχει κάνει δημόσιες παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα με αφορμή τα σχέδια της Περιφέρειας Ηπείρου να ιδρύσει Πάρκο Έρευνας και Υψηλής Τεχνολογίας.
Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες καταθέτουν μία σειρά από προτάσεις για το πάρκο, όπως αυτές προέκυψαν έπειτα από δημόσια διαβούλευση τεσσάρων μηνών την οποία οι ίδιοι διεξήγαγαν. Τις προτάσεις τους τις απευθύνουν με ανοιχτή επιστολή στην Περιφέρεια, η οποία υπενθυμίζεται πως έχει ήδη απορρίψει προηγούμενη σχετική παρέμβασή τους για τη συγκεκριμένη δομή που πρόκειται να υλοποιήσει.

Να υπηρετεί την κοινωνία!
«Η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να λάβει υπόψη την ποικιλομορφία επιχειρηματικών μοντέλων και προσεγγίσεων τεχνολογικής ανάπτυξης. Αυτή η ανάγκη αποτυπώνεται και στις στρατηγικές της ΕΕ όπως και του ΟΗΕ. Ένα πάρκο τεχνολογίας, με χρήματα φορολογουμένων πολιτών και σε δημόσια γη, οφείλει να προωθεί την πολυφωνία και να υπηρετεί την τοπική κοινωνία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανοιχτότητας και του διαμοιρασμού», τονίζουν οι «πολίτες για την ανοιχτή τεχνολογία» στην επιστολή τους και ακολούθως καταθέτουν τις προτάσεις τους.
Καταρχήν, προτείνουν το Πάρκο να έχει κοινόχρηστα γραφεία (coworking space), όπου θα μπορούν να εργάζονται αυτοαπασχολούμενοι/ες καθώς και φοιτητές/τριες ενεργοποιώντας συνεργασίες και ανταλλαγή γνώσης, τονίζοντας πως έτσι θα μπορούσε να προσελκύσει άτομα που εργάζονται απομακρυσμένα στον χώρο της τεχνολογίας και αναζητούν μέρη για να εγκατασταθούν προσωρινά («ψηφιακοί νομάδες»). Επίσης, ζητούν να έχει ένα κοινόχρηστο εργαστήριο κατασκευών (makerspace), στο οποίο όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, όμως προτεραιότητα θα δίνεται στις στεγασμένες στο πάρκο επιχειρήσεις, στα σχολεία και στο πανεπιστήμιο. «Η σύνδεση του κοινόχρηστου εργαστηρίου με την τοπική οικονομία (π.χ., αγροτική παραγωγή, οινοποιεία) μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο στην πρωτογενή παραγωγή όσον αφορά σε λύσεις αυτοματισμού, ελέγχου και ψηφιακής μετάβασης», τονίζουν με έμφαση.

Δημοκρατική συνδιαχείριση
Οι επιστήμονες προτείνουν ακόμα το Πάρκο να ενσωματώνει διαδικασίες δημοκρατικής συνδιαμόρφωσης της διαχείρισης των κοινόχρηστων γραφείων και του κοινόχρηστου εργαστηρίου κατασκευών από τους πολίτες και φορείς που είναι μέλη, να παρέχει προνόμια (π.χ. έκπτωση σε ενοίκιο) στις στεγασμένες στο πάρκο επιχειρήσεις που παράγουν ανοιχτές τεχνολογίες (ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοικτού κώδικα ή/και υλισμικό ανοικτού κώδικα) και σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας (π.χ. ΚοινΣΕΠ) που ασχολούνται ευρύτερα με την τεχνολογία.
Άλλη μία πρότασή τους είναι η συγκεκριμένη δομή να ευνοεί τη διάδραση και συνεργασία μεταξύ φορέων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Συγκεκριμένα, να ενσωματώσει το ΚΕΠΑΒΙ όπου την τελευταία διετία αναπτύσσεται ένα τοπικό οικοσύστημα «δημιουργικής/κοινωνικής οικονομίας», αλλά και το επικείμενο πάρκο αγροτικής ανάπτυξης. «Η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους/τις αγρότες και παραγωγούς/ σχεδιαστές όλης της Ηπείρου είναι μια καλή αρχή», σημειώνουν.
Τέλος, ζητούν να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και λειτουργία κοινοτικών σχημάτων καθαρής ενέργειας για την αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας της Ηπείρου και να είναι ανοικτό το Πάρκο στην τοπική κοινωνία και εύκολα προσβάσιμο από αυτήν. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «ο σχεδιασμός να λάβει υπόψη του τις πραγματικές ανάγκες των ΑΜΕΑ (π.χ., εργονομικά γραφεία, πρόσβαση στην περιοχή, αποχωρητήρια) και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων (φυλετικές και έμφυλες διαστάσεις)».

Τα ονόματα
Την ομάδα «πολίτες για την ανοιχτή τεχνολογία» απαρτίζουν οι εξής επιστήμονες, οι οποίοι συνυπογράφουν και την ανοιχτή επιστολή προς την Περιφέρεια Ηπείρου: Δρ. Χρήστος Γιωτίτσας, Ερευνητής, Δρ. Βασίλης Κωστάκης, Καθηγητής, Δρ. Βασίλης Νιάρος, Ερευνητής, Δρ. Άλεξ Παζαϊτης, Ερευνητής, Δρ. Αλέκος Πανταζής, Ερευνητής, Δρ. Χριστίνα Πριάβολου, Ερευνήτρια, Μίνα Κουβάρα, Υποψ. Διδάκτορας και Νικηφόρος Τσιούρης, Υποψ. Διδάκτορας.