Στο Δήμο Ιωαννιτών «περνάει» οριστικά το παλιό Πανεπιστήμιο

on .

DOMPOLH PANEPISTHMIO PALIO

• Με το... αζημίωτο παραχώρησε στο Δήμο Ιωαννιτών η ΕΤΑΔ Α.Ε. το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου. Χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών έκανε αποδοχή της παραχώρησης που προβλέπει 6.000 ευρώ το χρόνο για τα πρώτα πέντε χρόνια και 12.000 στη συνέχεια, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως κατά ποσοστό ίσο με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτών.
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για συμβολικό τίμημα, καθώς το σημαντικότερο είναι η αξιοποίησή του από το Δήμο, ο οποίος και θα καλύψει όλο το κόστος για την ανακατασκευή και διαμόρφωση των χώρων του.
Το επόμενο βήμα θα είναι να συζητηθεί το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο και όπως είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ να συγκροτηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή και διαβούλευση για την καλύτερη αξιοποίησή του.
Σύμφωνα με τους όρους παραχώρησης που διαμορφώθηκαν μετά από συνεργασία Δήμου - ΕΤΑΔ, σκοπός της μίσθωσης είναι η στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών και σύμφωνα με την Τεχνική του Έκθεση και παράλληλα μέσω προγραμματικών συμβάσεων και άλλων φορέων της πόλης.
Η διάρκεια της μίσθωσης είναι 20ετής με δυνατότητα επέκτασης κατά 20 ακόμη έτη, με το Δήμο να υποχρεώνεται να ολοκληρώσει τα έργα αποκατάστασης και ανακαίνισης εντός πενταετίας.
Όλα τα έξοδα συντήρησης, επισκευών κλπ επιβαρύνουν το Δήμο ο οποίος έχει και την υποχρέωση έκδοσης των αδειών κλπ.
Να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε ο εκπρόσωπος της παράταξης Ιωάννινα_2021 Βασίλης Κοσμάς στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι αφορά θέμα μείζονος σημασίας για τον τόπο. Άλλωστε – σημειώνει η παράταξη- στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχή αναφέρεται ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. «Ποιος ο λόγος λοιπόν να συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή;».
Η παράταξη ασκεί επίσης κριτική κατά της Δημοτικής Αρχή και για το θέμα της Έγκρισης Προγραμματικής Σύμβασης για ολοκλήρωση των μελετών στο πλαίσιο της πράξης: «Ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων του Πνευματικού Κέντρου και του παλαιού Δημαρχείου Δήμου Ιωαννιτών». Υποστηρίζει ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ο.Ε. ενέκρινε Προγραμματική Σύμβαση για την κατασκευή του έργου, αλλά τελικά διαπιστώνει ότι υπήρχαν μελέτες. «Φοβούμαστε ότι, καθώς η Δημοτική Αρχή δεν έχει πάρει στα σοβαρά το έργο της ως Διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών η παραγωγή έργου – και δεν αναφερόμαστε στις ασφαλτοστρώσεις, αλλά στα συγχρηματοδοτούμενα έργα που έχουν απαιτήσεις- είναι αφημένη εντελώς στην τύχη τους».