Να μη συμμετάσχει η Εκκλησία στις εκδηλώσεις για τον Πάπα

on .

ANDREAS2

• Την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος να μη συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά την επίσημη επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα στις 5 Δεκεμβρίου, ζητά με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους Συνοδικούς Μητροπολίτες ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.
Όπως σημειώνει ο κ. Ανδρέας ο Πάπας έχει προσκληθεί από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως αρχηγός Κράτους στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Δεν με ενδιαφέρει η άνω κίνησις της Πολιτείας. Με ενδιαφέρει, όμως και μάλιστα πολύ, το τι θα πράξει η Ελλαδική Εκκλησία, όταν ο αιρεσιάρχης του Βατικανού πατήσει τα αγιασμένα χώματα της Ελληνικής μας Πατρίδος, τα οποία είναι ποτισμένα με πλήθος αίμα μαρτύρων και ηρώων».
Σε άλλο σημείο ο κ. Ανδρέας υπογραμμίζει ότι εάν μετάσχει η Σύνοδος στις εκδηλώσεις και τον προσφωνήσει «ως αγαπητόν εν Χριστώ αδελφόν», τότε θα προκληθεί τεράστιος σκανδαλισμός εις το Ορθόδοξον Πλήρωμα της Εκκλησίας. «Διότι ο τόσον ταλαιπωρημένος λαός μας, δεν λησμονεί ούτε τα συγχαρητήρια προς τον Κεμάλ του τότε πάπα, αμέσως μετά την μικρασιατικήν καταστροφήν- ούτε την αντορθόδοξον προπαγάνδα των παπικών εις τα υπό Ιταλικήν κατοχήν Δωδεκάνησα, ούτε την αδιαφορία Λατίνων δια τον λιμόν του λαού μας, ιδίως τον φοβερόν χειμώνα 1941-1942, ούτε τον χαρακτηρισμόν των Σκοπίων από τον πάπαν ως «Μακεδονία». Και βεβαίως ουδείς λησμονεί ότι ο πάπας συνεχίζει να διατηρεί ουνίτην επίσκοπον εν Αθήναις, παρά τας κατ΄ επανάληψη διαμαρτυρίας της Εκκλησίας μας».
Και ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης καταλήγει: «Ας μην αυταπατώμεθα. Ο αιρετικός παπισμός ουδέποτε εβοήθησε το Ελληνικόν Γένος και την Ορθοδοξίαν. Αντιθέτως εφάνη ιδιαιτέρως βλαπτικός, αρκεί απλώς να ενθυμηθώμεν τα αίσχη των λατίνων κατά την άλωσιν της Κωνσταντινουπόλεως, τα μαρτύρια εις α υπεβλήθησαν οι Ορθόδοξοι κατά την περιβόητον ψευδοσύνοδον Φερράρας- Φλωρεντίας και άλλα, ων επιλήψει με διηγούμενον ο χρόνος. Δι όλα τα ανωτέρω, τα οποία εν συνόψει διετύπωσα, διαμαρτύρομαι εντόνως δια την έλευσιν του αιρεσιάρχου Φραγκίσκου Μεργκόλιο εις την Ορθόδοξον Ελλάδα. Και ευλαβώς τονίζω ότι και δι΄ εμέ είναι ανεπιθύμητος. Διότι μόνον κακόν θα προκαλέσει εις το πλήρωμα της Εκκλησίας μας».