Θα αλλάξουν πολλά στις επόμενες Πανελλαδικές

on .

 PANELLADIKES

• Αλλαγές οι οποίες αναμένεται να δώσουν στους υποψηφίους μία σειρά δεύτερων ευκαιριών για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ισχύσουν από τις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ παράλληλα εισάγονται και νέα ακαδημαϊκά κριτήρια για τα Πανεπιστήμια.
Εξάλλου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις εν μέσω του σχολικού έτους, δεδομένου ότι η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πριν ένα μήνα, προέτρεψε τους Πρυτάνεις να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με τους τρόπους εισαγωγής στα ΑΕΙ αφού, όπως είπε, τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στα κριτήρια βάσει των οποίων εισάγονται οι φοιτητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», οι αλλαγές που αναμένονται, μεταξύ άλλων, εστιάζουν κυρίως στα νέα κριτήρια για την εισαγωγή των εισακτέων, αλλά και στις προτιμήσεις των αποφοίτων στο μηχανογραφικό δελτίο, χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασία προετοιμασίας των υποψηφίων.

Λατινικά - συντελεστές
Στις 12 Οκτωβρίου, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων, στα οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι του Γενικού Λυκείου στις επόμενες Πανελλαδικές. Σε αυτό, ξεχωρίζει η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας με τα Λατινικά. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο μάθημα θα εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι, ακόμα και εκείνοι που δίνουν εκ νέου.
Παράλληλα, μέχρι πέρυσι, το υπουργείο Παιδείας όριζε συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι οποίοι υπολογίζονταν για τη διεξαγωγή του μέσου όρου του υποψηφίου στην εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου της επιλογής του. Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2022, η διαδικασία αλλάζει.
Τα πανεπιστήμια, μέχρι το τέλος Μαΐου, καλούνται να έχουν ορίσει τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα, βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου.
Πρακτικά, οι υποψήφιοι, σύμφωνα με το θεσμοθετημένο χρονοδιάγραμμα, θα γνωρίζουν πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών τους συντελεστές βαρύτητας των ΑΕΙ. Πάντως, οι διακυμάνσεις για το μέσο όρο δεν αναμένεται να είναι πολύ μεγάλες, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι ο συντελεστής ανά μάθημα δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%.

Η Ελάχιστη Βάση
Λόγω των περσινών αστοχιών, ακόμη και σε σχολές με υψηλές βάσεις, τα τμήματα προχωρούν σε διορθωτικές αλλαγές, καθώς η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής την περασμένη σχολική χρονιά, αποκάλυψε πολλά τμήματα που βρέθηκαν χαμηλά στην προτίμηση των υποψηφίων.
Το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα φέτος στα πανεπιστήμια, όσα θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε διορθωτικές αλλαγές, να υποβάλουν νέους συντελεστές, ώστε να μετριάσουν την επίδραση της ΕΒΕ. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανακοινωθεί, όπως και πέρσι, μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων.

Το μηχανογραφικό
Ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα για τους φετινούς υποψηφίους είναι το ποιες σχολές και τμήματα θα συνθέτουν το μηχανογραφικό. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται καθοριστικοί για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη με τις συγχωνεύσεις ή ακόμα και τις καταργήσεις τμημάτων να θεωρούνται δεδομένες.
Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα προχωρήσουν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες σίγουρα θα επηρεάσουν τους νέους υποψηφίους. Και ενώ στην ανώτατη εκπαίδευση αναμένονται απώλειες, στο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ θεωρείται δεδομένη η προσθήκη ειδικοτήτων και νέων θέσεων εισακτέων, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και η Υπουργός Παιδείας.