Ξεσηκωμός» αγροτο-κτηνοτρόφων για τις μειωμένες ενισχύσεις!

on .

TSOPANOS NEOS PROBATA

• Θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των παραγωγών και της Ηπείρου έχουν προκαλέσει οι περικοπές στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2021, σε μια περίοδο μάλιστα που ο αγροτο-κτηνοτροφικός κλάδος καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες τιμές ζωοτροφών, αλλά και ενέργειας!
Οργή και αγανάκτηση εκφράζει με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό, ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», κάνοντας λόγο για μεγάλες περικοπές, οι οποίες επήλθαν από την τροποποίηση των κριτηρίων καταβολής των επιδοτήσεων.

Γιατί διαμαρτύρονται…
Στην επιστολή του (την υπογράφει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Θεοχάρης Λιούρης) περιγράφει το παράλογο της υπόθεσης, σημειώνοντας τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: «οι αγρότες υπέβαλαν από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο τις αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση του έτους 2021. Εν συνεχεία πολλοί εξ αυτών προέβησαν σε επενδύσεις αγοράζοντας ζώα και ιδιαίτερα σήμερα λόγω της προκήρυξης του μέτρου 6.1 (Νέοι Αγρότες) και αυτό αποτελεί προϋπόθεση. Υπεβλήθησαν λοιπόν στα έξοδα για την υποβολή της αίτησης, προχώρησαν σε επενδύσεις προσδοκώντας να λάβουν ενισχύσεις, δεδομένου του ότι πληρούσαν τα κριτήρια τα οποία προέβλεπε ο νόμος κατά την υποβολή των αιτήσεων, δυστυχώς όμως στις 5 Οκτωβρίου ήλθε η ΚΥΑ, η οποία τροποποίησε τα κριτήρια αφήνοντας πολλούς κτηνοτρόφους χωρίς κατανομή βοσκοτόπων, δεδομένου του ότι αποκλείονται από την συμμετοχή τους στο Εθνικό απόθεμα»!

Ζητούν ανάκληση…
Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται η «Ένωση Αγροτών»: πώς είναι δυνατόν ένας αγρότης να υποβάλει αίτηση ενίσχυσης κάτω από κάποιο συγκεκριμένο νομικό καθεστώς και στην συνέχεια η αίτησή του αυτή να αξιολογηθεί με άλλο νομικό καθεστώς;
Και επίσης πώς είναι δυνατόν μια διάταξη με αναδρομική ισχύ να μην κλονίζει την εμπιστοσύνη του πολίτη προς την πολιτεία;
Γι’ αυτό και καλεί τον υπουργό άμεσα να προβεί σε ανάκληση της τροποποίησης, προκειμένου να αρθεί η αδικία και να πληρωθούν οι αγρότες σύμφωνα με το νομικό καθεστώς το οποίο ίσχυε κατά την υποβολή των αιτήσεων.
Σε αντίθετη περίπτωση -προειδοποιεί- ότι οι αγρότες θα προβούν σε κινητοποιήσεις οι οποίες ήδη άρχισαν να οργανώνονται, καθώς επίσης θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με κάθε έννομο μέσο.