«Το άγαλμα της Φρειδερίκης να στηθεί και πάλι στην Κόνιτσα...»

on .

 

• Έκκληση το άγαλμα της βασίλισσας Φρειδερίκης να βγει από τις αποθήκες του Δήμου Κόνιτσας και να στηθεί και πάλι σε έναν δημόσιο χώρο της ακριτικής κωμόπολης όπου είναι η θέση του, κάνει η κ. Άννα Χούσου, κόρη του αείμνηστου Δημάρχου Κόνιτσας Ευγενίου Χούσου.
Όλα αυτά σε επιστολή που απευθύνεται στο Σωματείο Φίλων Κτήματος Τατοΐου, την οποία κοινοποίησε και στον «Π.Λ.» προκειμένου να λάβει δημοσιότητα το θέμα. Η εφημερίδα μας, πιστή στο δόγμα της ελεύθερης έκφρασης και της πολυφωνίας, δημοσιεύει αυτούσια την επιστολή της κ. Χούσου για το πολυσυζητημένο άγαλμα, το οποίο στήθηκε στην Κόνιτσα το 1953 και αποκαθηλώθηκε από τη Χούντα 20 χρόνια αργότερα.

Η επιστολή
Στην επιστολή της προς το Σωματείο Φίλων Κτήματος Τατοϊου η Άννα Ευγ. Χούσου αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σε σχέση με την τύχη του αγάλματος της βασίλισσα Φρειδερίκης:

«Αγαπητοί μου, θερμά συγχαρητήρια για την σύσταση Σωματείου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, με σκοπό φαντάζομαι την συντήρηση του πάνω Κτήματος και την διαφύλαξη των αντικειμένων που διεσώθηκαν εντός αυτού.
Σας παρακαλώ πολύ να μου γνωρίσετε εάν ο σκοπός της δημιουργίας του Σωματείου σας, αποσκοπεί μόνο σ’ ότι αφορά τα του Τατοΐου που έχουν σχέση με την τότε βασιλική οικογένεια, ή μπορεί να παρέμβει και σ’ άλλους χώρους για φύλαξη ιστορικών μνημείων σχετιζόμενα μ’ αυτή.
Όπως είναι γνωστό, στην Κόνιτσα επί Δημαρχίας του τότε Δημάρχου Ευγενίου Χούσου και με δαπάνη της Στρατιωτικής Ηγεσίας, είχε στηθεί το άγαλμα της αείμνηστης Βασίλισσας Φρειδερίκης που φιλοτεχνήθηκε από τον εξαίρετο γλύπτη Τόμπρο.
Τ’ αποκαλυπτήριά του έγιναν το έτος 1953, τιμώντας την για το ενδιαφέρον που έδειξε στον Στρατό μας και τους κατοίκους της Κόνιτσας, με την άφιξή της κοντά τους, για συμπαράσταση, αφήνοντας μάλιστα στην Αθήνα τον άρρωστο σύζυγό της αείμνηστο Βασιλέα Παύλο, πριν τελειώσει η Μάχη μεταξύ του Ελληνικού Στρατού και των επιτιθεμένων Κομμουνιστοσυμμοριτών. Εν συνεχεία, δημιούργησε το Νοσοκομείο που της ζήτησε να ιδρυθεί στην Κόνιτσα ο πιο πάνω Δήμαρχος, κάτι που έγινε αμέσως. Επιδότησε με μεγάλο χρηματικό ποσό τον Ε.Σ., ο οποίος ανταποκρινόμενος στο αίτημά της έκανε το Νοσοκομείο στο οποίο έδωσε τ’ όνομά της.
Το Νοσοκομείο λειτούργησε αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ το κατάργησε και το μετέτρεψε σε Κέντρο Υγείας, ενώ το άγαλμά της αφαιρέθηκε από την πλατεία της Κόνιτσας, κατά την επταετία της Χούντας, το έτος 1973 και φυλάσσεται σ’ αποθηκευτικό χώρο από τον Δήμο.
Καταβλήθηκε έγγραφη προσπάθεια χωρίς αίσιο αποτέλεσμα, από την οικογένεια του τότε Δημάρχου να φιλοξενήσει το άγαλμα στον προαύλιο χώρο του σπιτιού της ή μέσα σ’ αυτό για φύλαξη μέχρι να διευθετηθεί το θέμα από τον Δήμο. Το πιο πάνω σπίτι είναι διατηρητέο αρχοντικό εντός χώρου πέριξ αυτού, εκτάσεως 1.700 τ.μ., το οποίο με Συμβολαιογραφική πράξη μετά τον θάνατο της κατόχου παραχωρείται στο Δήμο Κόνιτσας για την χρησιμοποίηση αυτού για πολιτιστικούς προορισμούς.
Το άγαλμα με οποιονδήποτε τρόπο πρέπει να τοποθετηθεί στην πλατεία όπου ήταν ή όπου αλλού αλλά στην Κόνιτσα, εκεί είναι η θέση του. Έχετε τη δυνατότητα να παρέμβετε; Κάνετε κάτι, γιατί η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ας σημειωθεί ότι η Βασίλισσα Φρειδερίκη ήταν, είναι και θα είναι Κονιτσιώτισσα, καθόσον από την τότε Δημοτική Αρχή της Κόνιτσας έγινε με την κατά Νόμο διαδικασία, επίτιμος Δημότης Κόνιτσας.
Η Ιστορία ενός τόπου δεν αλλοιώνεται, δεν μεταβάλλεται ούτε διαγράφεται, γιατί, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί, χώρα χωρίς παρελθόν δεν έχει μέλλον…
Μετά τιμής
Άννα Ευγενίου Χούσου
Κόνιτσα».