«Αβέβαιο και σκοτεινό το μέλλον της Παμβώτιδας»

on .

PAMBOTIDA

• Μπορεί ανάμεσα στις θεματικές του πρόσφατου συνεδρίου για τις λίμνες να ήταν και η προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων τους, όμως όσον αφορά στην Παμβώτιδα δεν έγινε καμία σχετική συζήτηση και δεν υπήρξε καμία αναφορά στο θέμα της επαναφοράς της στην πρότερη φυσική κατάσταση μέσω της αφαίρεσης των αναχωμάτων που έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στη λίμνη των Ιωαννίνων τα τελευταία 50 χρόνια.
Αυτή τη διαπίστωση καταθέτει ο πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων Αριστείδης Σωτηριάδης με επιστολή του προς τον Π.Λ.» επιρρίπτοντας ευθύνες γι’ αυτή τη «σιωπή» τόσο στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο όσο και στον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας.

H επιστολή
Στη επιστολή του ο κ. Αριστείδης Σωτηριάδης αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο για τις λίμνες που έγινε στα Γιάννενα:
«Κύριε Διευθυντά,
Πραγματικό «θησαυρό» χαρακτήρισε τις λίμνες για τις πόλεις που έχουν την τύχη να είναι χωροθετημένες δίπλα τους και ορθώς επεσήμανε την ευθύνη των τοπικών κοινωνιών και των φορέων της για την αποκατάσταση και προστασία τους, ο «Π.Λ.» στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης, 28 Οκτωβρίου όπου αναφέρεται στο διήμερο Συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, με θέμα: «Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών» το οποίο και πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα στις 30 και 31 Οκτωβρίου.
Ποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι ο ανωτέρω χαρακτηρισμός ισχύει για την Παμβώτιδα και τα Γιάννενα;
Στόχος του Συνεδρίου και της 3ης θεματικής ενότητάς του ήταν η προστασία και αποκατάσταση των λιμναίων οικοσυστημάτων. Και βέβαια θα έπρεπε η αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας να αποτελέσει το βασικό πρόταγμα των Γιαννιωτών συνδιοργανωτών, δηλαδή του αντιδημάρχου Βασίλη Βλέτσα και του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Φίλιππα Φίλιου. Αντίθετα, με συστηματική αποστροφή στην ανάδειξη του βασικού προβλήματος της Παμβώτιδας, αμφότεροι στην ομιλία τους απέφυγαν να αναφερθούν στη σημερινή κατάσταση της λίμνης και στην αναγκαιότητα επαναφοράς της στην πρώην φυσική της κατάσταση. Δυστυχώς το ίδιο συνέβη και με τους βουλευτές Ιωαννίνων, στους χαιρετισμούς τους στο Συνέδριο.
Ουδεμία αναφορά για τον συνεχιζόμενο διαμελισμό του οικοσυστήματος από τα αναχώματα. Ουδεμία αναφορά για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό από τα αναχώματα των πηγών Αμφιθέας και των υγροβιότοπων, με συνέπεια την αποξήρανσή τους, από το κύριο σώμα της Λίμνης. Πλήρης απόκρυψη από τους 35 συμμετέχοντες του Συνεδρίου Δημάρχους της τραγικής υποβάθμισης της οικολογικής κατάστασης της Παμβώτιδας.
Η άλλοτε γεμάτη ζωντάνια λίμνη σήμερα είναι νεκρή! Αιτία της καταστροφής της είναι τα αναχώματα που παραμένουν μέσα στη Λίμνη 50 χρόνια, αποκόπτοντας την επικοινωνία της με τους φυσικούς πόρους ζωής της που είναι οι πηγές και οι υγροβιότοποι, που φιλοξενούσαν μία πλούσια βιοποικιλότητα.
Η μεγάλη τραγωδία της Παμβώτιδας είναι ότι πληρώνει το τίμημα μιας σειράς αυθαιρεσιών, εσφαλμένων και καταστροφικών ενεργειών ατόμων που στηρίζουν την παραμονή των αναχωμάτων και αποτρέπουν την επαναφορά της λίμνης στη φυσική της κατάσταση, αλλά και της εγκληματικής ανοχής, αδράνειας και αδιαφορίας μιας ολόκληρης κοινωνίας, πλην ολίγων εξαιρέσεων, καθώς και των Δημοτικών Αρχόντων, που δεν έσπευσαν και δεν σπεύδουν, ως οφείλουν, να προστατεύσουν τη φυσική τους κληρονομιά.
Αιδώς Αργείοι
Η χιλιοτραγουδισμένη λίμνη, ο θησαυρός και το στολίδι των Ιωαννίνων αφημένη στα χέρια των εχθρών της, υποβαθμισμένη και εγκαταλειμένη από τους Γιαννιώτες, βαδίζει προς ένα αβέβαιο και σκοτεινό μέλλον. Μεγάλο κρίμα!».