Μονόδρομος το εμβόλιο για περιορισμό της πανδημίας

on .

EMBOLIO

• Με δεδομένο ότι η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να ξεφεύγει το τελευταίο διάστημα κι ενώ τα κρούσματα καθημερινά αυξάνονται ανησυχητικά -και κατ’ επέκταση η πίεση στα Δημόσια Νοσοκομεία- ο εμβολιασμός μοιάζει να είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας.

Δυστυχώς, η διαδικασία έχει… κολλήσει, παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων, ενόψει του χειμώνα, ο οποίος απ’ ότι όλα δείχνουν αναμένεται πολύ δύσκολος, με την επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας να είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη.
Σ’ αυτές τις περιοχές συγκαταλέγεται και η Π.Ε. Ιωαννίνων, η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο», μετρώντας πολλά κρούσματα τις τελευταίες μέρες, με ταυτόχρονη αύξηση στις νοσηλείες.
Παρ’ όλα αυτά μόλις το 52,87% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, ενώ η καθημερινή προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα έχει μειωθεί κατά πολύ (περί τα 100 άτομα προσέρχονται για την πρώτη δόση).

Η τρίτη δόση…
Όπως τόνισε χθες και ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρη είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμβολιασμού, αλλά και να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα στους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και έχει περάσει το εξάμηνο, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν για την 3η δόση, διότι τους θωρακίζει. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι από μεθαύριο, Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όλους τους ενηλίκους από 18 και άνω που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο.
«Όλα τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο από ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας, από βαριά νόσηση ή νόηση που θα χρειαστεί να οδηγήσει σε κλίνες ΜΕΘ», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Το Πανεπ. Ιωαννίνων
Αναμφίβολα, καίριο ρόλο στην καμπάνια πληροφόρησης και ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού μπορεί να παίξει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μάλιστα σύμφωνα με το Πρυτανικό Συμβούλιο έχει αποφασισθεί η υλοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας για τον εμβολιασμό όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και ιδιαίτερα των φοιτητών. Παράλληλα, έχει ζητηθεί και έχει εγκριθεί σε συνεργασία με τo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τα Νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας η ειδική γραμμή εμβολιασμού των φοιτητών. Σύντομα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της 6ης ΥΠΕ, θα λειτουργήσουν εντός των Πανεπιστημιουπόλεων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας ειδικές μονάδες εμβολιασμού φοιτητών.
Και rapid tests
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι, ίσως, το μόνο που συνεχίζει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους με rapid test σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, δύο φορές εβδομαδιαίως, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αύριο, Πέμπτη από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) στην είσοδο του Τμήματος της Νοσηλευτικής από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Η προσέλευση του προσωπικού θα γίνεται ελεύθερα.