Μέσα και από τα ξενοδοχεία μας η προβολή Ηπειρωτικών προϊόντων

on .

HPEIROTIKA PROIONTA BIOLOGIKA

• Ανεκμετάλλευτη και παραμελημένη επί πολλά χρόνια έμενε από τον ντόπιο ξενοδοχειακό κλάδο η πλούσια γαστρονομική παράδοση της Ηπείρου, καθώς τα καταλύματα του τόπου μας στη μεγάλη τους πλειοψηφία προτιμούσαν να σερβίρουν στους πελάτες τους «εισαγόμενα» πιάτα.
Αυτή ήταν μία τάση που ωστόσο τελευταία ανατρέπεται και εδώ πρωτοστατεί η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, η οποία έχει υιοθετήσει ως βασική προτεραιότητα την ανάδειξη και προώθηση τοπικών προϊόντων, η ποιότητα των οποίων είναι εξάλλου αδιαμφισβήτητη. Στο πλαίσιο αυτής της στροφής, η Ένωση ήταν από τις πρώτες της χώρας που αποφάσισε τη συμμετοχή της από τον 1ο κύκλο στο καινοτόμο έργο «Τοπικά & Επώνυμα», το οποίο άρχισε να υλοποιείται μέσα στο καλοκαίρι από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), το Δίκτυο Παραγωγών «Authentic Greece» και τους λοιπούς συντελεστές του.

O Στάθης Σιούτης
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης αναφέρει πως «είμαστε περήφανοι που μαζί με άλλες τρεις Ενώσεις Ξενοδόχων της χώρας είμαστε από τους πρώτους που συμμετέχουμε στο έργο της ΠΟΞ με τις καινοτομικές μεθόδους. Η ανάδειξη της τοπικότητας των προϊόντων που χρησιμοποιούμε στα ξενοδοχεία μας, η οργανωμένη προβολή πολλών ντόπιων παραγωγών, η κοινή προώθηση προϊόντων και ξενοδοχείων αλλά και ο εμπλουτισμός της εμπειρίας του τουρίστα με πιστοποιημένες δράσεις για το φαγητό, νομίζουμε ότι είναι σημαντικά εργαλεία για την μετατροπή της πλούσιας Ηπειρωτικής Γαστρονομίας σε εργαλείο μεγαλύτερης και ποιοτικότερης ανάπτυξης τόσο της παραγωγής όσο και του τουρισμού μας».

Ενώνουν δυνάμεις
Το συγκεκριμένο έργο βασίζεται σε ενέργειες ανάδειξης και κοινής προβολής ξενοδοχείων, προορισμών και παραγωγών προς καταναλωτές και τουρίστες, τόσο μέσα στα ξενοδοχεία όσο και σε καταστήματα τροφίμων, σε Ελλάδα και εξωτερικό χρησιμοποιώντας ως «όχημα» τα επώνυμα τοπικά προϊόντα.
Μέσα στα ξενοδοχεία το έργο ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις «αυθεντικότητας» για σήμανση και επώνυμη χρήση επιλεγμένων τοπικών προϊόντων στους μπουφέδες, παρουσιάζοντας παραγωγούς και τόπους προέλευσης αυτών.
Επιπλέον, με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος αναπτύσσονται πρότυπα για βιωματικές δράσεις που ενισχύουν τους τρόπους παρουσίασης των ελληνικών τοπικών προϊόντων μέσα στα ελληνικά ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Συγχρόνως, εμπλουτίζεται το τουριστικό προϊόν κάθε περιοχής με πληρέστερη διασύνδεση των τουριστών με τα προϊόντα και τους ίδιους τους παραγωγούς, μέσα από πιστοποιημένες δράσεις Γαστροτουρισμού σε επιλεγμένες διαδρομές, με επίκεντρο τους παραγωγούς που τα προϊόντα τους είναι μέρος της εμπειρίας του τουρίστα μέσα στα ξενοδοχεία.
Αυτό το πλέγμα δράσεων εκφράζεται από ένα Σήμα Γαστροτουρισμού, τις προδιαγραφές του οποίου έχουν σαν αντικείμενο οι πιλοτικές δράσεις που υλοποιούνται σε αυτό τον κύκλο που ολοκληρώνεται άμεσα.

Βιώσιμη γαστρονομία
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, «η ΠΟΞ γίνεται υποστηρικτής συνεργειών, που ενισχύουν το τουριστικό προφίλ της χώρας μας και επανατοποθετούν την Ελλάδα στον χάρτη των προορισμών πιο δυναμικά, με επίκεντρο την Ελληνική διατροφή, την υγεία και την ποιότητα ζωής σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Τουρισμού για την αξιοποίηση της βιώσιμης Ελληνικής γαστρονομίας για τουρισμό υψηλότερης προστιθέμενης αξίας».
Από τη μεριά του, το Δίκτυο «Authentic Greece», ένα δίκτυο 22 παραγωγών από όλη την Ελλάδα που διαρκώς αυξάνει τις συνεργασίες του, εισήγαγε ως βασική καινοτομία «τη διαμόρφωση μιας μεγάλης, ενοποιημένης γκάμας προϊόντων επιλεγμένων παραγωγών, στηριγμένη στη Μεσογειακή Διατροφή, με γνώμονα την ανάδειξη των επιμέρους παραγωγών και την εμπλοκή τους στο τουριστικό προϊόν ως φορείς των γαστρονομικών παραδόσεων της χώρα μας».
***
Το έργο «Τοπικά & Επώνυμα» τελεί υπό την Αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και έχει την υποστήριξη του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ελαιολάδου. Για πληροφορίες, τα ενδιαφερόμενα Ξενοδοχεία της Ιωαννίνων, μπορούν να επικοινωνούν με τον Γραμματέα της Ε.Ξ.Ν.Ι. κ. Βαντώλα Θεόδωρο (κιν: 6947-708708,

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή με τον Δημήτρη Η. Βασιλείου, Project Manager του έργου για «Authentic Greece» και ΠΟΞ (6932.277.779, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).