Σημαντικός ιστορικός σταθμός η απελευθέρωση Μετσόβου!

on .

METSOBO MNHMEIO STEFANHS 1 11 21

• Δύο συγκινητικές εκδηλώσεις έγιναν την Κυριακή στο Μέτσοβο. Εορτάστηκε η απελευθέρωση του Μετσόβου στο Μνημείο Ηρώων της ορεινής κωμόπολης και παράλληλα τιμήθηκαν οι πεσόντες ιππείς της Μεραρχίας Ιππικού στο Μνημείο Ιππέων στην είσοδο του Μετσόβου.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης (με καταγωγή από το Μέτσοβο), ο Δήμαρχος Μετσόβου Κων/νος Τζαφέας, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής κ.ά..

Γενναίος αγώνας
Η απελευθέρωση του Μετσόβου, που η υποδούλωσή του διήρκησε σχεδόν πέντε αιώνες, και η ενσωμάτωσή του με την υπόλοιπη Ελλάδα, έγινε από τον Ελληνικό Στρατό στις 31 Οκτωβρίου 1912, πέντε ημέρες μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Η κατάληψη της περιοχής του Μετσόβου αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας γεγονός, αναφορικά με την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, μετά από τέσσερις μήνες, αφού διευκολύνθηκε ο στρατιωτικός σχεδιασμός. Στρατιωτικό απόσπασμα, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Μήτσα, συνεπικουρούμενο από ανταρτικές ομάδες της Ηπείρου και Μετσοβιτών εθελοντών, καθώς και τμήματος από 53 εθελοντές Κρήτες, υπό τον Γ. Σκουλά, μετά από σκληρό αγώνα, απελευθερώνει το Μέτσοβο.
Εξάλλου οι πρώτες μάχες, οι οποίες ήταν καθοριστικές, της Μεραρχίας Ιππικού, που πολεμούσε και νικούσε χωρίς ουσιαστική προπαρασκευή, χωρίς οργανωμένο σύστημα τροφοδοσίας και ανεφοδιασμού, μπαίνοντας στη μάχη «αυθόρμητα», επηρέασαν την έκβαση του Ελληνοϊταλικού πολέμου και ανύψωσαν το ηθικό του Στρατού.

* * *
Βαθιά ρίζα του Ελληνισμού τόσο στην αποτίναξη του Τουρκικού Ζυγού, όσο και στην αντίσταση στους Ιταλούς εισβολείς, υπήρξε η ένωση του ρεαλισμού με τον ιδεαλισμό. Έτσι οι Έλληνες αγωνιστές είδαν σωστά και έπραξαν σωστά.
Η ενσάρκωση της ιδέας με την πράξη, ερμηνεύει τη διάρκεια της φυλής μας. Καρπός του εθνικού συναισθήματος και της ιστορικής συνείδησης ήταν και η απαγκίστρωση από τους Τούρκους και ο ηρωισμός του 1940.
π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ