Άσχημα τα «μαντάτα» από την εξέλιξη της πανδημίας

on .

ENTATIKH METH KORONOIOS

Από το κακό στο χειρότερο οδηγείται η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα. 
Χθες και παρά το γεγονός ότι είχε μεσολαβήσει η αργία της 28ης Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν 3.643 νέα κρούσματα και αυτό παρότι έγιναν σχεδόν τα μισά τεστ από τις άλλες καθημερινές ημέρες με επακόλουθο το ποσοστό θετικότητας να εκτιναχθεί στο 5,9%!
Ίδια εικόνα και στην Ήπειρο, στην οποία ανακοινώθηκαν 74 συνολικά κρούσματα εκ των οποίων τα 56 στα Γιάννενα και τα υπόλοιπα 7 σε Θεσπρωτία, 7 σε Πρέβεζα και 4 στην Άρτα. 
Ο Νομός Ιωαννίνων μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχει τεθεί πλέον στο «κόκκινο» χωρίς όμως να έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων. Εάν συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου δεν αποκλείεται να υπάρξουν μέτρα.
Η ανοδική τάση των κρουσμάτων όπως είναι αναμενόμενο αρχίζει να πιέζει και τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Ήδη διαπιστώνεται μικρή αύξηση των νοσηλειών και ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Συνολικά νοσηλεύονται 36 ασθενείς. Δέκα έξι στο «Χατζηκώστα», δέκα τέσσερις στο Πανεπιστημιακό και έξι στη ΜΕΘ επίσης του Πανεπιστημιακού. 
Η πίεση είναι ασφυκτική σε άλλες περιοχές της χώρας και ήδη σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ πανελλαδικά η κάλυψη των ΜΕΘ έφτασε στο 80,28% και των απλών κλινών ΜΕΘ στο 43,38%. Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι την τελευταία ημέρα αναφοράς έγιναν 295 εισαγωγές ασθενών, τη στιγμή που τα εξιτήρια ήταν μόλις 158. 
Εκτός όμως από τον πανελλαδικό αριθμό των κρουσμάτων, ανησυχία προκαλούν και οι αριθμοί των νεκρών και των διασωληνωμένων. Χθες ανακοινώθηκαν άλλοι 55 θάνατοι και περαιτέρω αύξηση των διασωληνωμένων που είναι 392, εκ των οποίων 337 είναι ανεμβολίαστοι. 
Τα περισσότερα χθεσινά κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη 661, έναντι 599 της Αττικής, 242 της Λάρισας, 148 της Μαγνησίας και 107 της Aχαϊας.