Χρειάζεται σχέδιο αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης

on .

DIKTYO YDREYSHS

• Ο απολογισμός διετίας της Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα είναι διπλής «ανάγνωσης» ως προς τα έργα που έγιναν, πέρα βέβαια ορισμένων λειτουργικών ζητημάτων. Όσον αφορά τα έργα αποχέτευσης και γενικά της διαχείρισης λυμάτων υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Προχωρούν τα έργα επέκτασης του αποχετευτικού περιμετρικά της πόλης, στα Κάτω Μάρμαρα, την Αμφιθέα, κλπ., επεκτείνεται το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, πρόκειται να ξεκινήσει το έργο επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού.
Διαπιστώνεται όμως ένα πολύ σοβαρό κενό: Δεν υπάρχουν ουσιαστικά έργα, ενταγμένα σε σχέδιο και χρονοδιάγραμμα, για αντικατάσταση του συνόλου του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, ειδικά στην πόλη των Ιωαννίνων, που συχνά υφίσταται ζημιές, προκαλώντας προβληματισμό και για ζητήματα δημόσιας Υγείας.
Στον απολογισμό γίνεται απλά λόγος αόριστα «για επεκτάσεις ή αντικαταστάσεις του δικτύου ύδρευσης σε πολλές γειτονιές της πόλης, αλλά και εκτός αυτής», με ονομαστική αναφορά μόνο στις περιοχές Σιαράβα και γηπέδου.
Με νωπά ακόμη τα προβλήματα του καλοκαιριού η ΔΕΥΑΙ υποστηρίζει ότι επιλύθηκαν ή δρομολογήθηκε η επίλυση όσων είχαν προκύψει σε Μανωλιάσα, Μέλανδρα, Νέα Ζωή, Αγία Μαρίνα.
Στα πεπραγμένα της νυν Διοίκησης αναφέρεται το όφελος 600.000 ευρώ που επιτεύχθηκε από την ακύρωση του διαγωνισμού μεταφοράς της λυματολάσπης και τη διενέργεια νέου, του διαγωνισμού για προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος για τον έλεγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευσης.
Μεταξύ των θεμάτων που αναφέρονται στην ανακοίνωση είναι και η δημιουργία Μικτής Επιτροπής ΔΕΥΑΙ και Δήμου για τη σύνδεση με το κεντρικό αποχετευτικό των τυχόν ασύνδετων δημοτικών ακινήτων.
Επίσης από τη νυν Διοίκηση επιδιώκεται η επίλυση διαφορών που υπάρχουν με το Δήμο Ζίτσας (σχετικά με την αποχέτευση της Ελεούσας) και με το Δήμο Ιωαννιτών (για τις οικονομικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους)!
Όσον αφορά τα επόμενα σχέδια, οι καταναλωτές πρέπει να αναμένουν την ολοκλήρωση της Οικονομοτεχνικής μελέτης μέχρι το τέλος του χρόνου, από την οποία θα προκύψει η νέα τιμολογιακή πολιτική της Επιχείρησης.
Η ΔΕΥΑΙ «υπενθυμίζει» ακόμη και ορισμένες άλλες αποφάσεις της, όπως είναι η βεβαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενοικιαστών που έχουν αποχωρήσει από μισθωμένα ακίνητα στην Εφορία, την παράταση της έκπτωσης 40% για σύνδεση με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο έως το τέλος του 2021, την αύξηση των δόσεων των διακανονισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους οικονομικά αδύνατους από 36 σε 72.
Τέλος αναφέρεται και σε προτάσεις που κατατέθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης», για α) εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού β) Ενεργειακή Αναβάθμισης αντλιοστασίων ακαθάρτων υδάτων, γ) Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης παροχών γεωτρήσεων. Προσθέτει δε ότι έχει υποβάλλει αίτημα για προσλήψεις προσωπικού στο πλαίσιο προκήρυξης του ΑΣΕΠ.