Δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες Άνοιξε ο «δρόμος» για την εκ νέου καλλιέργεια δασωθέντων χωραφιών 4 Και για ολοκλήρωση αναδασμών στην Ήπειρο

on .

XORAFIA DASIKOI XARTES

• Με τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου που ψηφίστηκε το 2020 (Νόμος «Χατζηδάκη) για τους δασικούς χάρτες λύνονται μια σειρά προβλημάτων που υπήρχαν με έργα αναδασμών στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου. Αυτό ήταν άλλωστε και ένα από τα επιχειρήματα που προέβαλε η Περιφέρεια στην εκδίκαση της προσφυγής των Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και άλλων περιβαλλοντικών φορέων, με την οποία ζητούσαν την ακύρωση του Νόμου και συγκεκριμένα του άρθρου 48. Ανάλογες ήταν και οι προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, (προσέφυγαν ξεχωριστά ΕΝΠΕ και Περιφέρεια Ηπείρου), με το ΣτΕ να αίρει τις αμφιβολίες που υπήρχαν γενικά για την απόδοση στους αγρότες εκτάσεων που καλλιεργούνταν στο παρελθόν και στη συνέχεια δασώθηκαν. Τώρα έχουν τη δυνατότητα να τις επαναχρησιμοποιήσουν για καλλιέργειες.
Ως προς την παρέμβαση της Ένωσης Περιφερειών το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την παρέμβασή της, κρίνοντας έννομο το συμφέρον της για αυτή, εστιάζοντας στους σκοπούς της, μεταξύ των οποίων είναι και η μελέτη των ζητημάτων περιφερειακής ανάπτυξης, η ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, η καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων και της ανεργίας. Επιπλέον αναφέρθηκε στο συντονισμό των Περιφερειών για τη λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Νομικά την υπόθεση για λογαριασμό της Περιφέρειας και της ΕΝΠΕ χειρίστηκε η κ. Γεωργία Τατάγια.