Σαρωτικοί έλεγχοι από σήμερα σε καταστήματα εστίασης

on .

TABERNA ESTIATORIO

Σταθεροποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο (2.324), μικρή αποκλιμάκωση στα Γιάννενα (23 κρούσματα) προέκυψαν από τα χθεσινά στοιχεία για την πανδημία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Παρά ταύτα όμως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες με την πτώση της θερμοκρασίας, Όπως είπε χθες ο Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής ΜΕΛ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χαράλαμπος Μηλιώνης, μέσα σε ένα 24ωρο έγιναν έξι εισαγωγές ασθενών από την Ήπειρο, με τη ηλικία των νοσηλευομένων να είναι από 35 μέχρι 90 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι, με τον κ. Μηλιώνη να απευθύνει για μια ακόμη φορά έκκληση για να εμβολιαστούν όλοι.
«Έχουμε φτάσει να έχουμε χάσει μια ολόκληρη μικρή πολιτεία από ασθενείς που νόσησαν και επιδεικνύουμε μια ανοχή, ας το πούμε, που είναι ανησυχητική», τόνισε ο κ. Μηλιώνης
Νέα μέτρα-σαρωτικοί έλεγχοι
Από σήμερα όμως και για δύο εβδομάδες τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα που εστιάζονται στην ελευθερία κινήσεων που θα έχουν εμβολιασμένοι σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης.
Για την τήρηση των νέων μέτρων έχει καταρτιστεί στοχευμένο πρόγραμμα ελέγχων σε όλη την Επικράτεια, τους οποίους θα διενεργούν η Ελληνική Αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες των Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.
Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους μπαίνουν σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ.
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα αστικά κέντρα, αλλά θα επεκταθούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας και «θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας», όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).
Για το σκοπό αυτό, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, από αύριο θα διατίθενται συνολικά και καθημερινά χιλιάδες αστυνομικοί σε κάθε τομέα της επικράτειας, προκειμένου, μαζί με τους υπαλλήλους των συναρμόδιων υπηρεσιών, να πραγματοποιούν με αυστηρότητα και χωρίς εξαιρέσεις τους ελέγχους σε κάθε γωνιά της χώρας.
Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να ζουν με περιορισμούς, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να προχωρήσει ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Οι ελευθερίες των  εμβολιασμένων
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛΑΣ και την ΕΑΔ, επισημαίνεται ότι οι αλλαγές αυτές είναι:
- Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.
- Πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
- Στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.
Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%.
Σημειώνεται ότι το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας.
Αντίθετα, για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα.
Η επιδημιολογική ανασκόπηση
Εκτός από τα 2.324 κρούσματα, χθες ανακοινώθηκαν 22 ακόμη θάνατοι και 334 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 288 είναι ανεμβολίαστοι. Στην Ήπειρο καταγράφηκαν συνολικά 32 νέα κρούσματα, (23 Γιάννενα, 4 Άρτα, 4 Πρέβεζα, 1 Θεσπρωτία.
Σε πανελλαδικό επίπεδο την πρωτιά κατέχει για μια ακόμη ημέρα η Αττική με 540 και ακολουθούν με τριψήφιο αριθμό η Θεσσαλονίκη με 357 και η Λάρισα με 156.
Συνεχίζονται οι παραβάσεις
Εν τω μεταξύ για άλλη μια ημέρα, η Αστυνομία βεβαίωσε παραβάσεις σε επιχειρήσεις για μη τήρηση των μέτρων. Πρόκειται για 6 που αφορούν μη χρήση μάσκας σε πελάτες και εργαζόμενους επιχειρήσεων (1 Άρτα, 2 Θεσπρωτία, 2 Ιωάννινα, 1 Πρέβεζα). Εκτός αυτών βεβαιώθηκαν και άλλες πέντε παραβάσεις για μη χρήση μάσκας (3 Θεσπρωτία, 1 Ιωάννινα, 1 Πρέβεζα).
Λουκέτο σε 4 επιχειρήσεις
Τέλος στη Θεσπρωτία η Αστυνομία προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας τεσσάρων επιχειρήσεων για στέρηση των απαιτούμενων πιστοποιητικών και πρόστιμο 1.500 ευρώ στον υπεύθυνο της κάθε μίας εξ αυτών.