Στη... σειρά για την 3η δόση εμβολίου και οι άνω των 50 ετών

on .

EMBOLIO KORONOIOS

• Διευρύνεται το όριο ηλικίας για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς από την Κυριακή ανοίγει η πλατφόρμα και για τους άνω των 50 ετών με νοσήματα Α και Β.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε ότι «η τρίτη δόση αποτελεί σύσταση. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως αυτή θα επαρκεί, δεν θα χρειάζεται άλλη δόση μετά. Αφορά στην ατομική προστασία του καθενός».
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της καθηγήτριας και μέλος της Επιτροπής του Υπ. Υγείας Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%, ανέφερε επίσης και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστος.
Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων. Εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός. Ωστόσο είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, «δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε», τόνισε. «Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου, ενώ οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντική μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν» συνέχισε.

Σταθεροί οι δείκτες
Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 2.249 νέα κρούσματα, 30 ακόμη θανάτους και 335 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι (εκ των οποίων οι 294 ανεμβολίαστοι). Τριψήφιο αριθμό είχαν η Αττική 488, Θεσσαλονίκη 382 και η Λάρισα 158.
Ο προβληματισμός παραμένει για τα Γιάννενα καθώς χθες ανακοινώθηκαν άλλα 26 κρούσματα, την ώρα που στους άλλους τρεις νομούς της Ηπείρου υπάρχει σαφής αποκλιμάκωση με την Άρτα να καταγράφει 3, η Θεσπρωτία 7 και η Πρέβεζα 4.
Από τα χθεσινά στοιχεία επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι στην Ήπειρο κυριαρχεί πλήρως η μετάλλαξη «Δ», με τα περισσότερα δείγματα να έχουν ληφθεί από τη Θεσπρωτία (46).
Από τα καθημερινά τεστ που πραγματοποιούνται στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων, επιβεβαιώνεται η διασπορά στον μαθητικό πληθυσμό, καθώς προχθές ανιχνεύτηκαν θετικά έξι παιδιά (και άλλα δύο μεγαλύτερης ηλικίας άτομα). Αρνητικά ήταν και στο Μέτσοβο (που δοκιμάστηκε και πάλι το τελευταίο διάστημα), όμως η προσέλευση ήταν πολύ χαμηλή, μόλις 41 άτομα.

Κίνδυνος τα πάρτι
Η διασπορά στον μαθητικό πληθυσμό, προς το παρόν δεν ανησυχεί τους επιστήμονες. Αν όμως το σχολικό περιβάλλον κρίνεται αρκετά ασφαλές, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλες δραστηριότητες. Χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για τα παιδικά πάρτι, τόνισε πως θα πρέπει να γίνονται με μονοψήφιο αριθμό παιδιών για να αποφευχθεί η διασπορά. Όσον αφορά τα σχολεία σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια για επιδημιολογική επιτήρηση.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως τα παιδιά είναι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον του σχολείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ένα στα τρία παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων. Με τη βοήθεια των σελφ τεστ, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται έγκαιρα. Ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Οι έλεγχοι
Την Τετάρτη σε όλη την Ήπειρο βεβαιώθηκαν 32 παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων. Οι 21 ήταν από πολίτες (4 Άρτα, 7 Θεσπρωτία, 8 Ιωάννινα, 2 Πρέβεζα) και οι 11 σε καταστήματα. Από αυτές μία ήταν για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού πελατών στον εσωτερικό του χώρου και οι υπόλοιπες για μη χρήση μάσκας από πελάτες- εργαζόμενους.