Σταθερό το επιδημιολογικό φορτίο στα Γιάννενα!

on .

RAPID TEST PERIFEREIA OYRA 16 5 2021

• Για μια ακόμη ημέρα η εικόνα της πανδημίας παραμένει αμετάβλητη πανελλαδικά, αλλά και σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, στο νομό Ιωαννίνων. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.331 νέα κρούσματα, από τα οποία 36 προέρχονται από τα Γιάννενα.

Είναι ο μοναδικός νομός της Ηπείρου, στην οποία η διασπορά -με μικρές αυξομειώσεις- παραμένει σταθερή. Στους άλλους τρεις νομούς φαίνεται να έχει επέλθει αποκλιμάκωση: Στη Θεσπρωτία, που για αρκετό διάστημα ήταν μεγάλη η διασπορά, χθες ανακοινώθηκαν 2 κρούσματα, στην Πρέβεζα 1 και στην Άρτα 3.
Η σταθερότητα των κρουσμάτων στα Γιάννενα προβληματίζει τους επιστήμονες και τους τοπικούς φορείς, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει ζήτημα ως προς την τήρηση των μέτρων, γεγονός που «βαραίνει» ιδιαίτερα όταν μπροστά μας έχουμε αλλαγή των καιρικών συνθηκών.
Χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωϋσής Ελισάφ, ανέφερε ότι η περιοχή βρίσκεται σε μια σταθερή κατάσταση, αλλά οι αριθμοί δεν είναι χαμηλοί, προειδοποιώντας για τα δυσκολότερα. «Καταγράφονται αρκετά κρούσματα σε ημερήσια βάση και χωρίς ακόμη να έχουμε εισέλθει στον χειμώνα και στους κλειστούς χώρους που δυνητικά μπορεί να φέρουν αύξηση. Η κατάσταση στα σχολεία εξελίσσεται ομαλά κι αυτό είναι ελπιδοφόρο. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η κανονική λειτουργία του Πανεπιστημίου», ανέφερε ο Δήμαρχος, ο οποίος για μια ακόμη φορά είπε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, ενώ η καθημερινή προσέλευση για πρώτη δόση είναι απελπιστικά μικρή.

Διασπορά και εκτός πόλης
Η συνεχιζόμενη διασπορά του κορωνοϊού φαίνεται και από τα θετικά κρούσματα που εντοπίζονται από τους καθημερινές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ.
Προχθές στην Κεντρική πλατεία βρέθηκαν 7 θετικά, την ίδια ημέρα όμως προέκυψε θέμα με την Κοινότητα Αβγού, στην οποία εντοπίστηκαν οκτώ σε σύνολο 65 δειγματοληψιών, ένδειξη ότι και στις μικρές κοινότητες υπάρχει διασπορά που δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί το μέγεθός της.

Δεν πιέζονται τα νοσοκομεία
Το θετικό μέχρι στιγμής είναι ότι παρά τα δεκάδες κρούσματα που εντοπίζονται καθημερινά, τα δύο νοσοκομεία δεν πιέζονται ιδιαίτερα καθώς οι νοσηλευόμενοι είναι περί τους 30. Στην ΜΕΘ - Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων νοσηλεύονταν μέχρι χθες βράδυ 6 ασθενείς, εκ των οποίων οι 3 προέρχονται από περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, στην οποία η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ασφυκτική και υποβάλλονται αιτήματα για νέες διακομιδές ασθενών στα Γιάννενα.

Στο «κόκκινο» η Μακεδονία
Στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία «καλπάζει» ο κορωνοϊός. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μια «ανάσα» πίσω από την Αττική σε κρούσματα, με σαφώς μικρότερο πληθυσμό (Αττική 436, Θεσσαλονίκη 406). Ακολουθούν δε κι άλλοι νομοί της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας: Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν σε: Λάρισα 159, Πιερία 84, Μαγνησία 65, Δράμα 63, Πέλλα 55, Ημαθία 52, Σέρρες 45. Και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες της πανδημίας δεν παρέχουν αισιοδοξία, αν και ο αριθμός των νεκρών υποχώρησε στους 21. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 347, εκ των οποίων οι 307 είναι ανεμβολίαστοι.
Όπως επίσης ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το ποσοστό κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 ετών παραμένει υψηλό (28%), που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μικρό αριθμό των εμβολιασμένων.

Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της Αστυνομίας στην Ήπειρο συνεχίζονται και οι παραβάσεις παραμένουν αμείωτες. Την Τρίτη βεβαιώθηκαν 26 για μη χρήση μάσκας (8 Άρτα, 12 Θεσπρωτία, 4 Ιωάννινα, 2 Πρέβεζα) και άλλες 6 σχετικά με τη μη τήρηση των μέτρων σε καταστήματα, ήτοι μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους (1 Θεσπρωτία, 3 Ιωάννινα, 2 Πρέβεζα).
Τέλος πρόστιμο 300 ευρώ επιβλήθηκε σε κατάστημα της Άρτας για μη ανάρτηση του επιτρεπόμενου αριθμού πελατών στον εσωτερικό του χώρο.