Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

on .

IATRIKO ERGASTHRIO 6 10 2021

• «Η πρόληψη κατά του καρκίνου και αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι παρά πολλά», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την κοινή ενημέρωση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για το «Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πως η καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεί μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της προέδρου της κας φον ντερ Λάιεν. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο με σκοπό την στήριξη όλων των κρατών-μελών, για να βελτιωθεί ο έλεγχος, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Σημείωσε πως ένα 40%, περίπου, μπορεί να προληφθεί εγκαίρως και να μην έχουμε θανάτους, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Αναφερόμενη στη δομή του σχεδίου, ανέφερε πως αυτό ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, με την ευρωπαϊκή δημόσια διαβούλευση και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μέτρα πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσης, περίθαλψης και θεραπείας και φυσικά ποιότητας ζωής, που είναι πάρα πολύ σημαντική. Όπως είπε, οι εισηγήσεις που έχουν γίνει είναι για δέκα πρωτοβουλίες, όπως τα κέντρα γνώσεων για τον καρκίνο, η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου για όλους, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απεικόνιση του καρκίνου, που είναι πολύ σημαντική και έχουμε πολλές καινούργιες απεικονιστικές μεθόδους, όπως είναι το PET-CT, παραδείγματος χάρη και πολλές άλλες.