Ανεξάρτητα τα εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού

on .

EMBOLIO

• Μετά το σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κατά το οποίο ο αριθμός των τεστ «παραδοσιακά» είναι μικρότερος των άλλων ημερών της εβδομάδος, χθες οι αριθμοί έδειξαν και πάλι αυξητική τάση.
Σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφηκαν 2.125 κρούσματα, 36 νέοι θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν ανέβει και πάλι, φτάνοντας τους 342. Στην Ήπειρο τα Γιάννενα εξακολουθούν να δίνουν αυξημένα κρούσματα, χθες ανακοινώθηκαν 28, στην Πρέβεζα 5 στη Θεσπρωτία 2, ενώ στην Άρτα δεν επιβεβαιώθηκε κανένα.
Η ανησυχία των επιστημόνων μεγαλώνει καθημερινά για την κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία επηρεάζει και τα νοσοκομεία της Ηπείρου και ειδικότερα των Ιωαννίνων καθώς αυξάνουν τα αιτήματα για νοσηλείες ασθενών από περιοχές στα οποία υπάρχει κορεσμός στα νοσοκομεία.

Συνύπαρξη γρίπης  και κορωνοϊού
Ταυτόχρονα όμως στο «τραπέζι» μπαίνει και το ζήτημα της συνύπαρξης της γρίπης και του κορωνοϊού, που προς το παρόν δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως προς τις επιπτώσεις τους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό, όπως προέκυψε από τη χθεσινή ενημέρωση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου.
Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η κυκλοφορία και η αλλεληπίδραση πολλών αναπνευστικών ιών.
Κάλεσε όμως τους πολίτες να εμβολιαστούν για τη γρίπη, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό, όπως και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν προστατεύει από τη γρίπη.
«Η δόση του εμβολίου είναι μια και ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των υπολοίπων εμβολίων. Συστάσεις διατήρησης μεσοδιαστημάτων, δεν υφίστανται. Όποιος πρέπει να εμβολιαστεί για γρίπη, δεν χρειάζεται να λύσει χρονολογικό σταυρόλεξο για να κάνει κι άλλα εμβόλια. Προτεραιότητα έχουν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Δηλαδή, οι άνω των 60, παιδιά άνω των 6 μηνών κι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα, η ομάδα των εγκύων γυναικών, άτομα με παθολογική παχυσαρκία κλπ. Πολύ σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός του ιατροφαρμακευτικού προσωπικού. Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τους χρονικούς περιορισμούς Covid και γρίπης. Ασυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους. Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε απολογιστικά στοιχεία για τους εμβολιασμούς. «Ξεπεράσαμε -είπε- τους 12 εκατομμύρια 235 χιλιάδες εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 6.165.000 συμπολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, στο 57,8% επί του συνολικού πληθυσμού. Για την τρίτη δόση, έχουν κλειστεί 84.000 ραντεβού κι έχουν γίνει 46.000 εμβολιασμοί. Περίπου 20.000 είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι. Σε σχέση με εμβολιαστική κάλυψη, υψηλότερα ποσοστά έχουν τα νησιά, όπως οι Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Πάρος, Κως, Τήνος και στην ηπειρωτική χώρα, Αθήνα (Βόρειος και Νότιος τομέας), Πειραιάς, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Ηράκλειο. Όλα τα Κέντρα Υγείας είναι εφοδιασμένα με το εμβόλιο της Pfizer. Όσοι έκαναν μια δόση οποιουδήποτε εμβολίου και δεν έκαναν τη δεύτερη, συστήνεται να την κάνουν, άσχετα αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα».

«Καμπάνες» σε καταστήματα
«Καμπάνες» σε άλλα τέσσερα καταστήματα έπεσαν την Κυριακή σε ελέγχους της Αστυνομίας.
Το μεγαλύτερο σε κατάστημα της Θεσπρωτίας στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες για στέρηση των προβλεπόμενων πιστοποιητικών.
Σε κατάστημα της Άρτας επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού πελατών στον εσωτερικό χώρο.
Σε κατάστημα των Ιωαννίνων πρόστιμο 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και σε κατάστημα της Πρέβεζας πρόστιμο 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από πελάτη.
Τέλος επιβλήθηκαν και ακόμη 18 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας σε άλλους χώρους (3 Άρτα, 12 Ιωάννινα, 3 Πρέβεζα).

Η κατανομή των κρουσμάτων
Πρώτη στη λίστα κρουσμάτων ήταν και χθες η Αττική με 419, έχει ανέβει όμως ανησυχητικά η Θεσσαλονίκη με 390. Πολύ μεγάλος είναι και ο αριθμός στη Λάρισα 144 και ακολουθούν Πιερία 71 και Καβάλα 61.