Επιτακτική η ανάγκη καλύτερης αστυνόμευσης των σχολικών μονάδων

on .

4 GYMNASIO ZHMIES KATALHPSH 4 10 21

• Έντονο προβληματισμό δημιουργούν στο χώρο της παιδείας αλλά και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων τα συνεχιζόμενα φαινόμενα βανδαλισμού σε σχολικές μονάδες από γνωστούς - άγνωστους.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν τέτοιους είδους περιστατικά σε διάφορα σχολεία, ενώ το γεγονός να παρατηρείται και σ’ αυτά που δεν τελούν υπό κατάληψη είναι πρωτόγνωρο!
Στο στόχαστρο των βανδάλων βρέθηκε κυρίως το 4ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές, ενώ οι γνωστοί - άγνωστοι άφησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το στίγμα τους και σε άλλα σχολεία, όπως το πρότυπο ΓΕΛ Ζωσιμαίας, το Μουσικό Σχολείο αλλά και το Γενικό Λύκειο Ελεούσας. Σχετικά με το 4ο Γυμνάσιο, τουλάχιστον χθες το περιβάλλον ήταν ακατάλληλο για δια ζώσης μαθήματα και προτιμήθηκε η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Καλύτερη αστυνόμευση…
Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ιωαννιτών εξέφρασε βαθιά θλίψη και έντονο προβληματισμό για τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν σε σχολικές μονάδες της περιοχής. Οι βανδαλισμοί έγιναν νυχτερινές ώρες και σε σχολεία που δεν τελούν υπό κατάληψη, γεγονός που κάνει εντονότερο τον προβληματισμό για τα κίνητρα των αγνώστων.
Παράλληλα, ο Δήμος επισημαίνει την ανάγκη καλύτερης αστυνόμευσης των σχολικών μονάδων τις νυχτερινές ώρες, αλλά και την ανάγκη ενεργοποίησης της κοινωνίας ώστε να απομονωθεί κάθε ακραίο στοιχείο. Επισημαίνεται πώς η αποκατάσταση των σχολικών μονάδων που υπέστησαν βανδαλισμούς είναι δύσκολη, καθώς οι πόροι του Δήμου είναι περιορισμένοι. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται από την πλευρά του Δήμου, πρόκειται για χρήματα των πολιτών που θα μπορούσαν να διατεθούν για παρεμβάσεις αναβάθμισης στα σχολεία.

Ανεπίτρεπτα φαινόμενα…
Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε χθες και η Δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής Θωμά Μπέγκα, η οποία καταδίκασε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τους βανδαλισμούς στο 4ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, αποτέλεσμα των οποίων ήταν οι μεγάλες υλικές ζημιές στον κτιριακό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό του σχολείου. Όπως αναφέρεται, η παράταξη επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Ζαχαρία Σκούμπο, ο οποίος τους ενημέρωσε για την κατάσταση στην οποία βρήκε το σχολείο του χθες το πρωί και την απόφαση τα μαθήματα να γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης.
«Τέτοια φαινόμενα, ειδικά σε χώρους που καλλιεργείται η παιδεία και ο πολιτισμός, είναι ανεπίτρεπτα, καταδικαστέα και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτρεπτικά πολύ περισσότερο όταν αυτά πιθανά υποκινούνται από ακραίες αντιλήψεις.Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις μορφές διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Η «Ενότητα Πολιτών», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, από το θεσμικό της ρόλο, τόσο μέσα από την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία συμμετέχει, όσο και στο δημοτικό συμβούλιο θα αναδείξει το θέμα, ενώ δηλώνει παρούσα για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας απαιτηθεί από τους υπεύθυνους του 4ου Γυμνασίου.
ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ