Αναξιοποίητα τα προγράμματα για την ενεργειακή εξοικονόμηση

on .

energy

• Κριτική κατά της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τις δράσεις στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης ασκεί με ανακοίνωσή της η παράταξη ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει: «Εάν η δημοτική αρχή ενδιαφερόταν σοβαρά για την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, θα είχε, ήδη, λάβει χρηματοδότηση από προγράμματα όπως το ΠΕΠ Ηπείρου, Αντώνης Τρίτσης, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, Πράσινο Ταμείο, «ΗΛΕΚΤΡΑ», Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης, κλπ., και, σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου, θα είχε, ήδη, δημοπρατήσει με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό την κατασκευή κάθε εγκατάστασης ΑΠΕ που είχε σχεδιάσει με σκοπό τον ενεργειακό συμψηφισμό. Ή θα είχε βελτιώσει την ενεργειακή αποδοτικότητα στα δημοτικά κτίρια ή θα είχε βάλει την ηλεκτροκίνηση παντού.
Η δημοτική αρχή ουδέν έπραξε, παρά προτίμησε μόνο να δημιουργήσει δύο Ενεργειακές Κοινότητες, οι οποίες θα λειτουργήσουν και ανταγωνιστικά μεταξύ τους».
Καταλήγοντας προσθέτει ότι «είναι αναγκαίο να επισπευστεί κάθε διαδικασία προκειμένου να αρχίσουν να υλοποιούνται έργα ενεργειακής εξοικονόμησης στον Δήμο μας αφενός για να συνδράμουμε τη χώρα μας στην εφαρμογή των συναφών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και στην προστασία του παγκόσμιου κλίματος αφετέρου για να απολαύσουν οι συνδημότες σύντομα τα όποια οφέλη. Για να γίνει αυτό, προτρέπουμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει, σε πρώτο στάδιο, στην πλήρη καταγραφή των ενεργειακών δεδομένων του Δήμου, λαμβανομένων υπ’ όψιν και των στοιχείων που αναφέρονται στο επικαιροποιημένο σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια».