ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πολλές παραβάσεις με βαριά πρόστιμα στην Ήπειρο

on .

PISTOPOIHTIKO EMBOLIASMOY

• Λιγότερα κρούσματα καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα, σε σύγκριση με την Παρασκευή, με την μείωση όμως αυτή εν μέρει να οφείλεται στον μικρότερο αριθμό τεστ που συνήθως διενεργούνται.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τις παραβάσεις, καθώς τα αποτελέσματα από τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν ότι αρκετοί πολίτες, αλλά και καταστηματάρχες γράφουν τα μέτρα… στα παλαιότερα των υποδημάτων τους!
Μόνο το Σάββατο βεβαιώθηκαν συνολικά 40 παραβάσεις, εκ των οποίων 28 για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 και 150 ευρώ κατά περίπτωση (22 στα Γιάννενα, 3 στην Πρέβεζα, 2 στη Θεσπρωτία και 1 στην Άρτα).
Άλλες 11 παραβάσεις αφορούσαν τη λειτουργία επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα:
- 9 για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενο ύψους 300 ευρώ, ως εξής (από 3 σε Άρτα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα).
- Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε κατάστημα για όρθιους πελάτες στην Π.Ε. Ιωαννίνων.
- Πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 7 ημερών σε κατάστημα για όρθιους πελάτες στην Π.Ε. Ιωαννίνων.
Τέλος μια παράβαση για μη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Location Form) από ταξιδιώτη στην Π.Ε. Ιωαννίνων με την επιβολή προστίμου 500 ευρώ.

52 κρούσματα…
Συνολικά 52 κρούσματα ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ο ΕΟΔΥ στην Ήπειρο (30 το Σάββατο και 22 χθες), με την κατανομή να έχει ως εξής: Γιάννενα 41 (24 το Σάββατο και 17 χθες), Θεσπρωτία 8 (6+2), Άρτα 2 και Πρέβεζα 1.
Πανελλαδικά βεβαιώθηκαν 3.002 κρούσματα (1.837 το Σάββατο και 1.165 χθες), ενώ καταγράφηκαν συνολικά 60 θάνατοι (29+31).
Οι διασωληνωμένοι χθες ανέρχονταν σε 332, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 65 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 298 (89.76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (10.24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Με αργούς ρυθμούς…
Την ίδια ώρα, με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εμβολιαστική διαδικασία, με την Π.Ε. Ιωαννίνων να παραμένει ουραγός στην Ήπειρο, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 51,15% του μόνιμου πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί. Πρωτοπόρος είναι η Πρέβεζα, όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει το 63,66%, ακολουθεί η Θεσπρωτία με 58,74% και η Άρτα με 56,38%.

Έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά
Στο μεταξύ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξετάζει καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Όπως μετέδωσε το STAR, στο μικροσκόπιο των ελέγχων βρίσκονται 25 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για πλαστά πιστοποιητικά. Σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγ. Μπίνη «τα 25 εμβολιαστικά σημεία που ελέγχονται προληπτικά αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Κρήτη, την Ήπειρο, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας».