«Φουντώνει» και πάλι το κύμα της πανδημίας!

on .

RAPID TEST PERIFEREIA KOSMOS 18 07 21

Αυξημένα κατά 404, σε σχέση με την Πέμπτη ήταν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αριθμό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οφείλεται και στην πτώση της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές της χώρας, που αποτελεί και μια ένδειξη του τι θα επακολουθήσει το χειμώνα. Συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκαν 2.636 κρούσματα, 32 νέοι θάνατοι και 329 ασθενείς διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 295 είναι ανεμβολίαστοι.
Το επιδημιολογικό φορτίο στα Γιάννενα εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλό και με τάση ανόδου. Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 40 (θυμίζουμε την Πέμπτη ήταν 36, την Τετάρτη 27, την Τρίτη 43). Σε αντίθεση με τα Γιάννενα οι άλλοι τρεις νομοί της Ηπείρου, χθες είχαν πολύ λιγότερα κρούσματα, με την Άρτα μάλιστα να μην έχει ούτε ένα. Στη Θεσπρωτία ανακοινώθηκε ένα και στην Πρέβεζα 6. Συνολικά τον Σεπτέμβριο στην Ήπειρο ανακοινώθηκαν 1.655 κρούσματα που αποτελεί το δεύτερο «αρνητικό» ρεκόρ, με το θετικό ότι λόγω των εμβολιασμών δεν έχουν πιεστεί πολύ τα νοσοκομεία.
Τα περισσότερα κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο χθες προήλθαν από τις περιφέρειες: Αττική 448, Θεσσαλονίκη 394, Λάρισα 192, Αχαΐα 80, Ξάνθη 77, Πέλλα 77, Πιερία 68, Καρδίτσα 64, Μαγνησία 56, Σέρρες 52, Κοζάνη 50.
Αμείωτες οι παραβάσεις
Αμείωτη παραμένει και η παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού. Την Πέμπτη οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ηπείρου επέβαλαν 15 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας (1 Θεσπρωτία, 9 Ιωάννινα, 5 Πρέβεζα). Άλλες εννέα παραβάσεις αφορούν καταστήματα για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους και μη ανάρτηση πινακίδας για τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών στο εσωτερικό. (Από 2 σε Άρτα, Γιάννενα, Πρέβεζα και 3 στη Θεσπρωτία).
Με μέτρα στο Πανεπιστήμιο
Από τη Δευτέρα αρχίζει η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υπάρχει έντονη κινητικότητα για την πιστή εφαρμογή των μέτρων ώστε να μην υπάρξει διασπορά που θα προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες. Χθες η Πρυτανεία έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό πρωτόκολλο, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται υποχρεωτικά δια ζώσης και οι αίθουσες, τα αμφιθέατρα κλπ. θα λειτουργούν με τη μέγιστη επιτρεπόμενη πληρότητα. Μόνο σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων θα εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Για την προσέλευση απαιτείται υποχρεωτικά πιστοποιητικό νόσησης (μετά από 20 ημέρες) ή εμβολιασμού (14 ημέρες μετά την τελική δόση). Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τέστ με PCR ή Rapid test δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης προβλέπεται διακοπή του μαθήματος αν υπάρχει φοιτητής χωρίς να τηρεί τις ανωτέρω προϋποθέσεις και αρνηθεί να αποχωρήσει από την αίθουσα. Για τους φοιτητές και τους διδάσκοντες των Τμημάτων των οποίων το διδακτικό έργο υλοποιείται σε δομές Υγείας ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός.
«Η Σύγκλητος προσκαλεί και προτρέπει όλους τους φοιτητές και τους διδάσκοντες που δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί να το πράξουν, προστατεύοντας τους ίδιους, τους συναδέλφους και τους φοιτητές τους, συμβάλλοντος έτσι στην ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου με ανοικτό το Πανεπιστήμιο».