«Κενά» στην προανακριτική διαδικασία αναζητούν οι συνήγοροι υπεράσπισης

on .

DIKASTIKO MEGARO

• Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων συνεχίστηκε χθες με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να απαντά για περίπου 2,5 ώρες σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια κατέθεσαν πρώην συνεργάτης του κατηγορούμενου Πρωτοσύγκελλου και αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Με την ολοκλήρωση της κατάθεσής της, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, μεταξύ των ζητημάτων που η υπεράσπιση εστίασε τις ερωτήσεις της, ήταν η ταυτοποίηση των κειμηλίων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν είτε σε γκαλερί του εξωτερικού, είτε στην κατοχή του κατηγορούμενου βιβλιοδέτη. Στο θέμα αυτό ήταν κατηγορηματική η Αρχαιολόγος Ιωαννίνων η οποία συμμετείχε στη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι οι τελευταίοι κάτοχοί τους επέστρεψαν τις κλεμμένες εικόνες, ενώ προστατευόμενο χαρακτήρισε και το Ευαγγέλιο που έχει βρεθεί στον βιβλιοδέτη, με αφιέρωση στον Άγιο Νικόλαο Καλαρρυτών.
Εκ μέρους της υπεράσπισης των βασικών κατηγορουμένων επιχειρήθηκε μέσω των προανακριτικών καταθέσεων των μαρτύρων να αμφισβητηθεί το περιεχόμενο των καταθέσεών τους στο Δικαστήριο. Αντίθετα για τον κατηγορούμενο ιερέα του Κουκουλίου, οι μάρτυρες δεν εξέφρασαν υπόνοιες για εμπλοκή του στην κλοπή, αλλά και ότι ήταν εκείνος που παρέδωσε το φωτογραφικό υλικό για να γίνει η αναζήτησή τους. Εκείνο που τέθηκε από τον Περιφερειάρχη, είναι η προφορική αναφορά του ότι τα κλειδιά του Ιερού Ναού τα είχε παραδώσει στο παρελθόν στον τότε Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, που ήταν ένα από τα θέματα που η Υπεράσπιση επίσης επιχείρησε να αντικρούσει.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι περιμένει την απόφαση του Δικαστηρίου, όμως όπως πρόσθεσε προς το παρόν του «φτάνει ότι σταμάτησαν οι κλοπές» στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.
Κάτι ανάλογο ανέφερε και στην ακροαματική διαδικασία ενώ απαντώντας στις αναφορές συνηγόρων ότι συνεχίζονται οι κλοπές στην Ιερά Μητρόπολη Κόνιτσας, υποστήριξε ότι αυτές δεν έχουν σχέση με το κύκλωμα που έκλεβε και διακινούσε εικόνες από το Ζαγόρι και άλλες περιοχές της Ι.Μ. Ιωαννίνων, αλλά με Αλβανούς και άλλους δράστες που τους ενδιαφέρουν οι εισπράξεις των παγκαριών.