Μενδώνη – Καραμανλής στο γεφύρι της Πλάκας!

on .

GEFYRI PLAKAS 18 2 20 

• Ένα μοναδικό προηγούμενο για τη σωτηρία και διατήρηση και άλλων αντίστοιχων μνημείων δημιούργησε η πρότυπη αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε το χειμώνα του 2015 μέσα στα ορμητικά νερά του ποταμού Αράχθου.
Η αποκατάσταση αυτή, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε σχεδόν μία πενταετία, προκάλεσε διεθνείς επαίνους και αύριο, Σάββατο, ώρα 3 μ.μ., θα βραβευτεί από τον πανευρωπαϊκό οργανισμό για την Πολιτιστική Κληρονομιά Europa Nostra σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο γεφύρι, παρουσία μάλιστα των Υπουργών Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Στο πλαίσιό της εκπρόσωποι των συντελεστών του έργου θα παραλάβουν την τιμητική πλακέτα.

Σπάνιο έργο
Με αφορμή την αυριανή εκδήλωση, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), εκπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα, η οποία εντοπίζει και προωθεί τα ιδιαίτερα σημαντικά έργα στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε σχετική ανακοίνωση εκφράζει τη χαρά και τη συγκίνησή της για την διάσωση αυτού του μοναδικού μνημείου αλλά και την αναγνώριση της υποδειγματικής δουλειάς που έγινε, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για την πρώτη ανακατασκευή λίθινης γέφυρας στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παρόμοια έργα παγκοσμίως.

Η εκδήλωση
Η αυριανή εκδήλωση στο γεφύρι της Πλάκας θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από τους συντελεστές του έργου αποκατάστασής του και συγκεκριμένα από ρην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέα Μπουντουβή, τον τ. Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε., τμήμα Ηπείρου Χρίστο Παπαβρανούση και τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ.
Θα ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση του έργου από εκπροσώπους της ομάδας του Ε.Μ.Π., της ομάδας μελέτης εφαρμογής του έργου, της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας και του φορέα επίβλεψής του.
Στη συνέχεια θα γίνει η παράδοση της τιμητικής πλακέτας στην Υπουργό Πολιτισμού από τις κ.κ. Λυδία Καρρά, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), Αλεξάνδρα Προκοπίου, εκπρόσωπο της ΕΛΛΕΤ στην Europa Nostra και Sneška Quaedvlieg – Mihailović, Γ.Γ. της Europa Nostra.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση το γεφύρι από τον Μανώλη Κορρέ, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π..

Το ιστορικό
Το γεφύρι της Πλάκας είναι το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό του είδους του μονότοξο πέτρινο γεφύρι στην Ήπειρο. Την 1η Φεβρουαρίου 2015, κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας η οποία προκάλεσε την υπερχείλιση του Αράχθου, κατέρρευσε ένα σημαντικό μέρος της κύριας καμάρας και του ανατολικού βάθρου της γέφυρας. Το έργο αποκατέστησε το γεφύρι στην παλιά του μορφή και ανέδειξε την υλική και άυλη του αξία εντός του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου στο οποίο βρίσκεται. Η αποκατάσταση του γεφυριού υπήρξε καρπός της συνεργασίας των Υπουργείων Πολιτισμού, Υποδομών και Οικονομικών, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης. Στο οικονομικό σκέλος συνέβαλαν επίσης η Περιφέρεια Ηπείρου και ένας ιδιωτικός χορηγός.
Το ευρύ φάσμα εμπειρίας και γνώσης που ανακτήθηκε από το συγκεκριμένο μοναδικό έργο εμπλουτίζει την επιστημονική κοινότητα, με τα αποτελέσματα να διαχέονται στη διεθνή κοινότητα μέσω δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε συνέδρια. Φυσικά, παραδοσιακά υλικά χρησιμοποιήθηκαν κατά την αποκατάσταση του μνημείου, ενώ ανακτήθηκαν και αξιοποιήθηκαν παραδοσιακές μέθοδοι κατασκευής. Ως αποτέλεσμα, το αποκατεστημένο μνημείο εντάχθηκε ξανά τόσο στο φυσικό τοπίο του, όσο και στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου.