Μήνυμα απ’ τα Γιάννενα για την προστασία του Αώου!

on .

 aoos

• Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τον ποταμό Αώο και το μέλλον του, κυρίως από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων, που διεκδικούν την προστασία του από υδροηλεκτρικά έργα ώστε να μην αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον κατά μήκος του.
Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, προωθείται η δημιουργία διακρατικού πάρκου όπως προέκυψε από πρόσφατο φόρουμ στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ελλάδα και την Αλβανία, την οποία επίσης διατρέχει ο Αώος.
Υπέρ της συγκεκριμένης προοπτικής τάχθηκε και η οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική», η οποία έστειλε από τα Γιάννενα το δικό της πρωτότυπο μήνυμα για το μέλλον του ποταμού.

Στην πλατεία Μαβίλη...
Σε συνεργασία με το «Mediterranean Institute for Nature and Anthropos» και την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου Ποταμού «Protect Aoos» η «Πίνδος Περιβαλλοντική» ξεδίπλωσε προχθές υφασμάτινα πανιά με το μήνυμα «Aoos-Vjosa Transnational Park Now» στο πλακόστρωτο της πλατείας Μαβίλη, δίπλα από τη λίμνη και το Κάστρο των Ιωαννίνων. Εξέφρασε δηλαδή τη θετική της στάση υπέρ της δημιουργίας διακρατικού πάρκου στον Αώο.
Όπως ανέφερε σχετικά με την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία η Τόνια Γαλάνη, συντονίστρια των προγραμμάτων της οργάνωσης, «πρόκειται για μια δράση ευαισθητοποίησης που προσπαθεί να αναδείξει τη σημασία της προστασίας του ποταμού Αώου. Είναι μια δράση που έχει γίνει σε πολλές χώρες με φόντο εμβληματικά κτίρια. Η φιλοσοφία της είναι ότι όπως διατηρούμε τα πολιτιστικά μας μνημεία, με τον ίδιο τρόπο οφείλουμε να διαφυλάξουμε και τον φυσικό μας πλούτο. Σκοπός είναι η διατήρηση του ποταμού Αώου ελεύθερου από φράγματα και περιττά, τεχνητά εμπόδια».
Η συγκεκριμένη δράση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σώζοντας τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής στην Ευρώπη», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους.

Ακόμα... ελεύθερος!
Η «Πίνδος Περιβαλλοντική» σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι ο Αώος, ο οποίος κυλά στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, είναι ένας από τους τελευταίους ελεύθερους και άγριους ποταμούς της Ευρώπης. Αποτελεί ένα καταφύγιο για πολλά είδη, τα οποία έχουν χαθεί ή απειλούνται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Με εξαίρεση το φράγμα στις Πηγές του Αώου, το ποτάμι είναι «ελεύθερο» στη ροή του. Ωστόσο, η απειλή για την κατασκευή έργων υδροηλεκτρικής ενέργειας επανέρχεται διαρκώς. Το ενδεχόμενο υλοποίησης των διαφόρων σχεδίων φραγματοποίησης, θα διακόψει τη φυσική ροή του ποταμού και των λειτουργιών των έμβιων οργανισμών του σύμφωνα με την οργάνωση.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία σε διεθνές επίπεδο για τη δημιουργία ενός διακρατικού πάρκου στον Αώο, με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αλβανία.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ