Ο έγκαιρος αντιγριπικός εμβολιασμός προφυλάσσει από τη μετάδοση της γρίπης

on .

EMBOLIO

• Από σήμερα, Παρασκευή ξεκινά η συνταγογράφηση για το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.
Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Όπως τονίστηκε ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.
Όπως κάθε χρόνο- και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους- έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο Υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης τόνισε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι πάρα πολύ σημαντικός και δεν θα πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη.
Από την πλευρά της η αναπλ. Υπ. Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά στη σχέση της Covid-19 και με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σημειώνοντας ότι:
- Άτομα ασυμπτωματικά τα οποία βρίσκονται με εργαστηριακό έλεγχο θετικά μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας.
- Μια δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα. Τα άτομα αυτά εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν.
- Η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με ολίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου «αυτό που μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο, είναι ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων. Δηλαδή, δεν προστατεύει το εμβόλιο της γρίπης από την Covid. Δεν προστατεύει το εμβόλιο της Covid από την γρίπη. Επομένως είναι δύο τελείως ξεκάθαρα πράγματα και όλοι θα πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και να κάνουν, όπως κάνουν κάθε χρόνο, τον εμβολιασμό τους».