Μικρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στα Γιάννενα

on .

KORONOIOS EODY DEIGMATA

• Μικρή αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου στα Γιάννενα καταγράφηκε χθες σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καθώς τα νέα κρούσματα ήταν 17 και σε σύνολο Ηπείρου 34, με τη Θεσπρωτία να ακολουθεί κατά πόδας με 10, την Πρέβεζα να έχει 5 και την Άρτα 2. Σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει σταθερότητα καθώς ανακοινώθηκαν 2.130 κρούσματα χθες, έναντι 2.126 την προηγούμενη Δευτέρα, με τους νεκρούς όμως να είναι για άλλη μια ημέρα πολλοί, συνολικά 47! Οι διασωληνωμένοι έπεσαν στους 323 (από τους οποίους σε ποσοστό 90.4% είναι ανεμβολίαστοι). «Βαρόμετρο» για την εξέλιξη της πανδημίας θα είναι οι σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα αστικά λύματα.
Οι επόμενες ημέρες απασχολούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους επιστήμονες και σε τοπικό επίπεδο καθώς αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, γεγονός που θα ενισχύσει τους συγχρωτισμούς σε κλειστούς χώρους.
Έχουν πλέον καταστεί μονότονες οι εκκλήσεις για αύξηση των εμβολιασμών, που όμως δεν «ακούγονται» απ’ όσους πεισματικά ή και από φόβο αρνούνται, χωρίς να πτοούνται ή να παραδειγματίζονται και από τα συνεχιζόμενα κρούσματα ή και τους δεκάδες νεκρούς που καθημερινά προστίθενται στη μακάβρια λίστα.

Τρίτη δόση
στους άνω των 60
Κι ενώ ένας μεγάλος αριθμός αποφεύγει να προσέλθει για την πρώτη δόση, τις επόμενες ημέρες αρχίζει η χορήγηση τρίτης δόσης στους υγειονομικούς και στους άνω των 60 ετών, με την πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίγει την προσεχή Πέμπτη.
Στην τρίτη δόση αναφέρθηκε χθες στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως είπε, άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου.
Όσον αφορά στους υπόλοιπους, κατά κύριο λόγο στην τρίτη δόση εμβολιασμού θα χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer. Ενώ, όπως είπε, αναμένεται απόφαση για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο το πιο πιθανό είναι η αναμνηστική δόση να γίνεται ή με mRNA εμβόλιο, ή πάλι με Johnson & Johnson.

Με Pfizer
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τα άτομα που είχαν κάνει mRNA εμβόλια, θα λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ από εκεί και πέρα:
2 Όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο
2 Όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια εξήγησε ότι το εμβόλιο Pfizer είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποιήθηκε και στον βασικό εμβολιασμό, δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεσή του λόγω μεταλλάξεων καθώς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.
Η Kαθηγήτρια επανέλαβε ότι το σκεπτικό για την τρίτη δόση, που έχει αρχίσει να χορηγείται και θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες σε δομές, σε πολίτες άνω των 60 ετών και σε υγειονομικούς, στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση αντισωμάτων μετά τους έξι μήνες.
Όπως ξεκαθάρισε, η σύσταση είναι να χορηγείται η τρίτη δόση μετά από έξι μήνες με μοναδική εξαίρεση τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να γίνει ακόμα και έναν μήνα μετά.
Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.

«Καμπανάκι» για τη γρίπη
Ακόμα, αναφέρθηκε στην εποχική γρίπη, αλλά και άλλους αναπνευστικούς ιούς, οι οποίοι αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως είπε, τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κορωνοϊό «πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών αλλά και των ιών της γρίπης».
Μάλιστα, γνωστοποίησε πως ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και η συνταγογράφηση θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και «ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος να γίνεται στις ευάλωτες ομάδες», οι οποίες αναφέρονται στην ετήσια εγκύκλιο.
Σύμφωνα με την ίδια, δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου COVID, για τα άτομα που θα λάβουν τρίτη δόση, του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου. «Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων» επεσήμανε.

18 πρόστιμα
Δεκαοκτώ παραβάσεις για μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν την Κυριακή στην Ήπειρο. Οι έντεκα ήταν «γενικής» κατηγορίας, (4 Θεσπρωτία, 5 Ιωάννινα, 2 Πρέβεζα) και επτά για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων (3 Θεσπρωτία, 2 Ιωάννινα, 2 Πρέβεζα).