Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ερμηνείας του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού

on .

PREBEZA

• Στα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου-Λευκάδας, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυρά και του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μητσόπουλου, παρέστη ο Δήμαρχος Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος. Το Κέντρο φιλοξενείται στο κτίριο του πρώην Ναυτικού Μουσείου Πρέβεζας που παραχώρησε ο Δήμος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος -ο οποίος τέλεσε και τον καθιερωμένο αγιασμό- ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου, ο Δήμαρχος Άρτας Χρ. Τσιρογιάννης κ.α
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Όλος ο Δήμος μας αλλά και όλη η περιοχή του Αμβρακικού, δεν έχει μόνο τη χαρά της έναρξης λειτουργίας του σημαντικού αυτού κέντρου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του άξονα προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014- 2020, αλλά είχαμε και την υψηλή ευθύνη καθήκοντος για τη δημιουργία του, παραχωρώντας ως Δημοτική Αρχή στο φορέα, αυτόν τον εμβληματικό χώρο, ακριβώς πάνω στην είσοδο του Αμβρακικού. Ο τίτλος του προγράμματος υλοποίησης φέρει την έννοια του Αειφόρου, η οποία συνάμα με την έννοια του Βιώσιμου, μας οδηγούν στην ανάγκη της ισορροπημένης συνύπαρξης του ανθρώπινου στοιχείου, μέσα στο οικοσύστημα. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε αυτό το ιδιαίτερης ομορφιάς πάνω στον Αμβρακικό, κτίριο και εντός του αστικού ιστού, όπου οφείλουμε και καλούμαστε να βρούμε την αρμονική ισορροπία της συνύπαρξής μας με το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου, που αποτελεί το φυσικό θησαυροφυλάκιο ανεκτίμητης αξίας τόσο για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και πανελλαδικά και διεθνώς…».
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στα εύγε και στα μπράβο της έναρξης της λειτουργίας αλλά πρέπει να σταθούμε και όλοι μας, ως ένα «οικοσύστημα» συνεργασίας και ανάπτυξης, να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε και να στελεχώσουμε με το κατάλληλο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό για την συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία του κέντρου, μετατρέποντάς το σε ζωντανό οργανισμό εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής ερμηνείας και διαδραστικής ψηφιακής ενημέρωσης, ως προς τον πλούτο του Αμβρακικού Κόλπου, προστατευόμενου από τη συνθήκη Ραμσάρ, αλλά και ως προς τις ευθύνες μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».