Ξεκίνησε χθες η πολύκροτη δίκη για τις κλεμμένες εικόνες

on .

DIKASTIKO MEGARO

• Με μικρή καθυστέρηση λόγω εξέτασης ενστάσεων για την παράσταση Πολιτικής Αγωγής, άρχισε χθες η πολύκροτη δίκη για τις κλεμμένες εικόνες από ναούς και μοναστήρια του Ζαγορίου και των Γρεβενών.

Κατηγορούμενοι είναι έξι άτομα -ο ένας εκ των οποίων έχει αποβιώσει- με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον Αρχιμανδρίτη, πρώην Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ιωαννίνων.
Μετά από πρόταση του Εισαγγελέα, η οποία έγινε δεκτή από το Δικαστήριο, έγινε δεκτή η παράσταση Πολιτικής Αγωγής από το Ελληνικό Δημόσιο (με την αιτιολογία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς), τους ναούς και τις μονές για τις κατηγορίες της κλοπής, όχι όμως και για την κατηγορίας της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Εκείνο που συζητήθηκε πάντως είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει Πολιτική Αγωγή εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, καίτοι ο κύριος όγκος των κλοπών που αναφέρονται στο κατηγορητήριο αφορά ναούς και μοναστήρια της δικαιοδοσίας της.
Στη συνέχεια εξετάστηκαν οι δύο πρώτοι μάρτυρες. Πρώτος στη σειρά ήταν ο Ηγούμενος μοναστηριού στα Άγραφα από το οποίο μεταξύ Χριστουγέννων 2006 και Πρωτοχρονιάς 2007, εκλάπησαν εικόνες και ξυλόγλυπτα αντικείμενα. Δύο από τις εικόνες βρέθηκαν στη Γερμανία και μία στην Αγγλία οι οποίες επαναπατρίστηκαν το 2014, μετά από παρέμβαση των Ελληνικών αρχών και αφού είχε προηγηθεί ταυτοποίησή τους.
Ο επόμενος μάρτυρας ήταν ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Καχριμάνης, ο οποίος είναι ηγούμενος στην Ιερά Μονή Βοτσάς, μετόχια της οποίας είναι τα μοναστήρια Μακρίνου και Βισικού, στα οποία επίσης έγιναν κλοπές εικόνων και θρησκευτικών κειμηλίων. Η Μονή παρίσταται και ως πολιτική αγωγή στη δίκη και διεκδικεί χρηματική αποζημίωση.
Με την κατάθεση του Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της δίκης, η οποία θα συνεχιστεί την άλλη εβδομάδα με τρεις συνεδριάσεις Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή.

Συνολικά οι μάρτυρες κατηγορίας είναι περισσότεροι από 25 και σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορούμενων.