Σταθεροποιημένο, αλλά σε υψηλό επίπεδο το επιδημιολογικό φορτίο

on .

KORONOIOS DEIGMA TEST

Σταθερά πάνω από 2.000 παραμένουν τα κρούσματα πανελλαδικά (εξαιρουμένου του Σαββατοκύριακου, όταν μειώνονται τα τεστ), με το νομό Ιωαννίνων να παραμένει και αυτός «σταθεροποιημένος» στα επίπεδα των 30+ σχεδόν σε καθημερινή βάση, αριθμός που δείχνει αν μη τι άλλο μια ευρεία διασπορά, μια εικόνα της οποίας θα υπάρξει σήμερα όταν θα ανακοινωθούν και οι αναλύσεις των λυμάτων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. 

Χθες ανακοινώθηκαν σε 2.126 πανελλαδικά και 41 στην Ήπειρο, εκ των οποίων τα 31 σε Γιάννενα, 5 στη Θεσπρωτία, 3 στην Πρέβεζα και 2 στην Άρτα. Σε πανελλαδικό επίσης επίπεδο οι διασωληνωμένοι ήταν 342, ενώ οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε 39. Το πρόβλημα στο νομό Ιωαννίνων, έχει και περιφερειακή διάσταση καθώς κρούσματα καταγράφονται και εκτός λεκανοπεδίου. Χθες αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα τέσσερα θετικά που εντοπίστηκαν σε ανοικτή δειγματοληψία που έγινε στο Μέτσοβο από κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ, στην οποία προσήλθαν 121 κάτοικοι της περιοχής. Η δειγματοληψία έγινε μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο όπως εκτιμούν κάτοικοι της κωμόπολης ούτε από τη χθεσινή δειγματοληψία μπορεί να εξαχθούν συμπεράσματα για το επίπεδο διασποράς, καθώς ο αριθμός των προσελθόντων ήταν μικρότερος του αναμενόμενου.
Ένα ζήτημα που ήλθε χθες στην «επιφάνεια» -και το οποίο αρκετές φορές έχει επισημανθεί και από τον «Π.Λ.»- είναι αυτό της μη τήρησης της καραντίνας από όσους έχουν νοσήσει, πράξη που τροφοδοτεί τη διασπορά. Αντιμέτωποι με ένα τέτοιο περιστατικό ήλθαν αντιμέτωποι αστυνομικοί την Κυριακή, όταν οδηγός αυτοκινήτου κοντά στη Δρίσκο είχε αισθανθεί αδιαθεσία, είχε σταθμεύσει και είχε βγει έξω. Οι Αστυνομικοί μετέβησαν για έλεγχο, κλήθηκε ασθενοφόρο για να παράσχει πρώτες βοήθειες και τότε ο (69χρονος) οδηγός ενημέρωσε ότι νοσεί από κορωνοϊό. Ο ίδιος οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο και όσοι ήλθαν σε επαφή μαζί του, είναι υποχρεωμένο τώρα να ακολουθήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλλα.

Πελάτες χωρίς μάσκα
Παρά τις προειδοποιήσεις και παρά τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι καταστηματάρχες για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων οι παραβάσεις συνεχίζονται. Στην Π.Ε. Ιωαννίνων η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ και πρόστιμο 2.000 ευρώ σε κατάστημα που επέτρεπε στο εσωτερικό του σε πελάτες να είναι όρθιοι.
Στην Άρτα επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ σε εργαζόμενο καταστήματος για μη χρήση μάσκας, ενώ σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ σε τρεις και έναν πελάτη αντίστοιχα καταστημάτων για μη χρήση μάσκας. Επίσης για χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν άλλες έντεκα παραβάσεις την Κυριακή (6 σε Θεσπρωτία, 3 σε Ιωάννινα, 2 σε Πρέβεζα).

Τα χθεσινά στοιχεία
O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.126 κρούσματα, 342 άτομα να είναι διασωληνωμένα και 39 ακόμη ασθενείς. Στην Αττική καταγράφηκαν 369 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 341. Έπονται οι νομοί: Λάρισα 101, Πέλλα 64, Ξάνθη 54, Πιερία 50, Ρόδος 50, Κοζάνη 44, Δράμα 43, Ηράκλειο 42, Κορινθία 40, Μεσσηνία 40, ενώ στην Κέρκυρα καταγράφηκαν 30 ακόμη κρούσματα.

Τα χθεσινά στοιχεία
Από 2.126 κρούσματα που ανακοίνωσε πανελλαδικά χθες ο ΕΟΔΥ, στην Αττική καταγράφηκαν 369 και στη Θεσσαλονίκη 341.
Έπονται οι νομοί: Λάρισα 101, Πέλλα 64, Ξάνθη 54, Πιερία 50, Ρόδος 50, Κοζάνη 44, Δράμα 43, Ηράκλειο 42, Κορινθία 40, Μεσσηνία 40, ενώ στην Κέρκυρα καταγράφηκαν 30 ακόμη κρούσματα.